19772 kaple Povýšení sv. Kříže

Polozřícené (známka 450) zděné velké kaple

SV od vsi, na kopci

Bez střechy a krovu. Zůstalo jen zčásti pobořené obvodové zdivo. - Kaple je centrální ve tvaru kříže s delší osou orientovaná ve směru sever-jih; délka je 11,92 m a šířka 10,40 m. Uvnitř byly v nárožích sdružené římsované pilastry, z nichž vybíhaly valené klenbové pásy nad jednotlivými rameny stavby. Kronika Přerova nad Labem z počátku 20. století ještě uváděla, že na omítce jednoho z křídel jsou dosud patrny stopy malované barokní oltářní architektury; ty se však už do dnešní doby nedochovaly. - Kaple na vrcholu Břístevské hůry byla postavena v letech 1714 - 1715 na podnět tehdejšího faráře Karla Heislera. V roce 1764 však byla zasažena bleskem a vyhořela. Až v roce 1816 byla nákladně opravena, ale na hůře dne 30.4.1818 břístevská mládež v pálila čarodějnice a jeden z hořících oharků dopadl na šindelovou střechu kaple; ta se vznítila a kaple opět vyhořela. Zničení kaple jen dva roky po opravě způsobilo, že už nebyla vůle k nové opravě a kaple byla ponechána osudu. - Jedna z místních pověstí vypravuje, jak se jeden místní sedlák rozhodl, že si ze zničeného božího místa odveze dlaždice. Komu jsou tam zapotřebí? A jemu zvelebí stavení. Přijel v noci s povozem ke zřícenině, ani nezačal vylamovat dlaždice z podlahy, když ze tmy vystoupila vysoká bílá postava. Bylo to strašné. Přízrak se tyčil vysoko nad propadlou klenbou. Hlava jako by se ztrácela v hvězdné obloze. Sedlák vzal do zaječích, roznemohl se a za čas zemřel. Ale z původní dlažby, kterou ochraňoval duch, v rozvalené kapli přesto nezůstala ani jediná… - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Alena a Josef Matyášovi z Prahy).

Zdroj: kudyznudy.cz