1975 kostel Panny Marie Pomocné

JZ od města, na Uhlířském vrchu

V rekonstrukci; věž a levá strana lodi a presbytáře mají novou střechu, věž měděnou. Zbytek lodi a presbytáře má střechu nově natřenou. Omítka je mírně poškozená. - Ke vzniku barokního poutního kostela na Uhlířském vrchu u Bruntálu se pojí legenda; na tomto místě zabloudil při lovu místodržící Řádu německých rytířů, Augustin Oswald Lichtenstein. Když byl blízko smrti, nalezl jej místní uhlíř a zachránil. Místodržící zde proto z vděčnosti započal v roce 1653 se stavbou dřevěné kaple, kterou dne 5.6.1653 vysvětil olomoucký biskup Gobbar. Augustin Oswald Lichtenstein nechal do kaple následně umístit kopii díla Passovské Panny Marie Pomocné od Lucase Cranacha staršího. Vedle kaple byla v roce 1724 postavena poustevna. Svatyni hojně navštěvovali poutníci z širokého okolí, pročež se začalo uvažovat o výstavbě velkého kamenného kostela na jejím místě. Se stavbou chrámu se začalo roku 1756 na popud bruntálského řádového místodržitele Bedřicha Filipa, svobodného pána z Wildensteinu. Vypracováním projektu byl pověřen krnovský architekt Jiří Bedřich Gans. Stavbu financoval z převážné části Řád německých rytířů. Stavební práce skončily v roce 1758 a v roce 1762 byl kostel vysvěcen. Ke kostelu vede monumentální lipová alej z roku 1770, která je dnes chráněnou kulturní památkou. Hlavní alej je široká 12 m a podél ní jsou dvě boční aleje široké 4 m. Kostel byl v průběhu času několikrát poškozen blesky. Až v roce 1863 nechal kostel na vlastní náklady opravit velmistr Řádu německých rytířů arcivévoda Maxmilián Josef d´Este. Opatřil jej břidlicovou střešní krytinou a hromosvodem. V letech 1872 – 1874 byla provedena rekonstrukce vnitřních omítek a střecha byla opatřena plechovými žlaby, kterými se dešťová voda odváděla do kanálu. V 80. letech 19. století byly presbyterium a sakristie vydlážděny bílými kehlheimskými plotnami a v roce 1890 byly modré a bílé dlaždice umístěny do chrámové lodi. Roku 1895 prošla rekonstrukcí věž a dřevěné rámy oken byly nahrazeny kovovými. O rok později byla na špičku věže usazena nová makovice a rovněž byla opravena vnější omítka. V roce 1899 zhotovil bruntálský kameník Franz Bittmann mramorový kříž, který umístil před fortnu chrámu. Nad postranními vstupy se nalézají dva mozaikové obrazy. Tyto pocházejí z roku 1925 a zobrazují světce Petra (s klíčem) a Pavla (s mečem). Mezi nimi je umístěn kamenný znak Karla Alexandra Lotrinského. Roku 1930 byl chrám na Uhlířském vrchu poprvé osvětlen (nasvícení bylo po roce 1948 zničeno). V roce 1953 se začal v blízkosti kostela průmyslově těžit tuf. Na přelomu 50. a 60. let 20. století se kvůli rozšiřování lomu zvažovala demolice kostela. Těžba však byla v červenci 1962 po protestech odborníků zastavena, aby byl Uhlířský vrch zachován jako jedinečná geologická památka. Chrám byl 3.5.1958 prohlášen kulturní památkou. Slavnostní poutě ke kostelu se konaly až do roku 1972, kdy byly komunistickými orgány zakázány. Interiér stavby následně devastovali vojáci okupační ruské armády dislokovaní v Bruntále i místní vandalové. Z bohatého mobiliáře kostela se podařilo zachránit jenom několik obrazů a soch. Obnovy se poutní místo dočkalo až po roce 1989. Po náročné rekonstrukci byl poutní kostel dne 9.10.1993 znovu vysvěcen olomouckým arcibiskupem Msgr. Janem Graubnerem. V roce 2004 bylo při příležitosti vstupu Česka do Evropské unie obnoveno noční nasvícení kostela. V letech 2008 - 2009 dostal kostel nový krov a střechu báně věže, v roce 2016 novou krytinu části střechy lodi. - Pozemek s kostelem patří církvi. - V aleji směrem ke kostelu je 15 zastavení křížové cesty ze zastřešených dřevěných plastik na kamenných podstavcích; křížová cesta byla slavnostně posvěcena dne 13.10.2007.

• Miloslav Horník napsal 17.11.2016 17:49

Doporučuji podívat se na firemní video fy HB Delta, která prováděla rekonstrukci kopule kostelní věže na Uhlířském vrchu. Název: Obnova věže poutního kostela Panny Marie Pomocné na Uhlířském vrchu u Bruntálu - 1. etapa (2009) https://www.youtube.com/watch?v=gG8cV0WA008

• Miloslav Horník napsal 11.12.2016 08:11

Je možné shlédnout video na YouTube: Uhlířský vrch Bruntál (z dronu DJI P3A, délka 2 min) https://www.youtube.com/watch?v=iUglgxwL0c8 nebo jiné Bruntál, Uhlířský vrch (z dronu, délka 6 min 43 sec) https://www.youtube.com/watch?v=0qY1oYbO-Zo a další Bruntál, Uhlířský vrch 2. 12. 2016 (z dronu, délka 1 min 28 sec) https://www.youtube.com/watch?v=91HxZ3UCIjw

• Miloslav Horník napsal 14.10.2017 09:06

Doporučuji článek: Poutní kostel na Uhlířském vrchu, jeho vznik a historie http://www.mubruntal.cz/poutni%2Dkostel%2Dna%2Duhlirskem%2Dvrchu%2Djeho%2Dvznik%2Da%2Dhistorie/d-949596

• Miloslav Horník napsal 14.10.2017 09:08