19671 kostel sv. Jana Nepomuckého

počátek 10. století
na hradišti Sv. Jana

románský

Hradiště Sv. Jan na okraji Netolic je pozůstatkem přemyslovského správního centra, založeného na počátku 10. století. - Hradiště leží na širokém ostrohu nad Netolickým potokem, na východní straně bylo opevněno kamennou hradbou. Jeho součástí byl i kostel sv. Jana s přilehlým pohřebištěm. Pohřbívání začalo již v raném středověku, po založení města tu byl farní hřbitov. - Podoba kostela je známa pouze ze schematického obrazu na stropě kostela sv. Václava v Netolicích. Jednalo se o drobnou stavbu s poměrně krátkou lodí a delším, pravoúhle zakončeným presbytářem. Loď byla zastřešena valbovou střechou se sanktusovou věžičkou hruškového tvaru, druhá věžička byla nad východním štítem presbytáře. - Na konci 18. století byl kostel na základě nařízení císaře Josefa II. zrušen, dne 2.7.1788 prodán v dražbě Janu Akcentovi a v následujících letech zbořen. - Na místě vznikly v 80. letech 19. století městské sady s výletní restaurací. – Ze středověké stavby se dochoval pouze zlomek klínového žebra. První výzkumy na hradišti prováděl J. N. Woldřich a v roce 2000 byl zahájen projekt archeologického výzkumu a stavby archeologického parku pod vedením J. Beneše. - Pozemek, na němž kostel stál, patří městu Netolice.