asi v 11. století
na místě presbytáře dnešního kostela sv. Hypolita

V roce 1988 bylo prozkoumáno tušené pohřebiště z 11. až 18. století vedle presbytáře současného kostela. Bylo zde objeveno i velmi staré zdivo pod současným barokním chrámem. Původně bylo předpokládáno, že zbytky základů patří gotickému kostelíku ze 13. století, zmíněném v písemných pramenech, tj. stavbě předcházející současnému baroknímu chrámu. Po odkrytí další vrstvy bylo z okrouhlého tvaru zdi usouzeno, že by se mohlo jednat o rotundu z 2. poloviny 9. století. Moderní výzkumy na přelomu tisíciletí však pomohly datovat zbytky stavby do velkomoravského období, a zařadit se tak mezi úplně první křesťanské církevní stavby na našem území. Kolem rotundy se nalézalo velkomoravské kostelní pohřebiště, bohužel však silně porušené mladšími hroby i stavbami klášterní budovy a sakristie. – Po příchodu řádu Křížovníků s červenou hvězdou ve 13. století na Hradiště byla rotunda přebudována v jednolodní kostel. Ten sloužil až do 17. století, kdy byl poničen v době třicetileté války. Na něj následně navázala stavba dodnes stojícího barokního chrámu, vysvěcená v roce 1765. - Pozemek, na němž kostel stál, patří církvi (Rytířskému řádu Křížovníků s červenou hvězdou).

Zdroj: Bc. Jan Kočí: Zaniklé sakrální stavby královského města Znojma a blízk