Poškozené (známka 340) zděné synagogy

mezi ulicemi Plzeňskou, Denisovou a Čs. legií

Zdivo potřebuje natřít. Uvnitř funguje posilovna. - Původně novorománská synagoga stojí v trojúhelníku mezi ulicemi Plzeňskou, Denisovou a Vančurovou. - Stavba byla dokončena v roce 1876 podle plánů architekta Emiliana Fischera, synagoga byla poté otevřena slavnostním vnesením a uložením svitků Tóry. Sestávala z modlitebny a školních místností. Centrálním místem byl svatostánek (aron ha-kodeš), tedy schránka, ve které byla uložena Tóra. Původní desky s Desaterem umístěné nad svatostánkem, stejně jako židovská hvězda ze stropu hlavní lodi, se dochovaly a jsou umístěny v klatovském muzeu. - Na konci 30. let 20. století byla kapacita synagogy 212 sedadel pro muže (sedadla umístěná v dolní části hlavní lodi). V roce 1901 bylo zřízeno venkovní schodiště, jímž se vstupobalo do tzv. galerie, ze které sledovaly bohoslužbu ženy. Nová výzdoba interiéru synagogy byla realizována Čestmírem Dobešem v roce 1936, kdy bylo též zavedeno elektrické osvětlení místo původního plynového. - Bohoslužebným účelům sloužila synagoga do nacistické okupace. „Přežila“ i období Protektorátu Čechy a Morava, přestože i zde byl v roce 1941 zaznamenán pokus o její zničení ze strany členů pronacistické organizace Vlajka. Vnitřní vybavení však bylo během války téměř zničeno. - Po 2. světové válce, v 60. letech, byla synagoga adaptována na archiv, který zde zůstal až do 90. let. Stavební úpravy v této době výrazně změnily její vnější i vnitřní podobu. V roce 1997 byl v přízemí bývalé synagogy zřízen sklad drogerie, v patře pak fitcentrum. - Budova dnes už nemá původní podobu; na jedné z vnějších zdí se sice dochovalo zobrazení desek Desatera, ale byla vyměněna fasáda a okna a došlo i na přístavby. Interiér synagogy byl při přestavbě rozdělen stropem na dvě podlaží. Z původního vybavení zůstaly čtyři rohové sloupy původně podporující galerii, zařízení interiéru se nedochovalo. Svitek tóry ze synagogy je uchováván v Birminghamu spolu s dalšími svitky zachráněnými z ČSSR, kde jsou v péči tamní židovské komunity. - V současné době je budova synagogy přístupná přes dvůr prodejny u podchodu pod Plzeňskou ulicí. – Dne 13.11.2015 vznikl spolek "Synagoga Klatovy", který připomíná památku židů v Klatovech a z dlouhodobého hlediska usiluje o záchranu synagogy. - Pozemek se synagogou je v soukromém vlastnictví (Hana Černá z Lukoviště).

Zdroj: Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji