Poškozené (známka 300) zděné synagogy

v Klenovské ulici, dům č.p. 190

Fasáda dvou stěn synagogy potřebuje natřít, zadní stěna má fasádu zničenou. - Bývalá synagoga stojí v tzv. židovské ulici (dnes Klenovská), jihovýchodně od kostela. - Budova byla postavena v roce 1723, o čemž svědčil i nápis nad vchodem. - Dobový zdroj popisuje synagogu jako postavenou v barokním stylu neznámým mistrem. Podle prolamovaného barokního zábradlí na emporách se usuzuje, že ji stavěl týž mistr jako Janovickou faru. Empora je osvětlena oknem z ulice nad vchodem. Modlitební sál byl čtvercový o straně 9,5 m s báňovitou klenbou, uprostřed sálu stávala zděná polygonální bima (či almemor). Toto uspořádání svědčilo o starobylosti synagogy a provozování bohoslužeb v ortodoxním ritu. Do ulice i na zadní stranu směřovala vždy dvě bohatě prolamovaná barokní rámovaná okna. Fasáda byla členěna dvěma lizénami (při krajích a mezi okny s hlavicemi). - Svatostánek byl radikálně přestavěn v roce 1951 na hasičskou zbrojnici, z jeho původní podoby nezbylo téměř nic. Vnější slohové prvky byly odstraněny, modlitební sál byl rozdělen na dvě podlaží. Zachována je však původní klenba sálu se štukovou výzdobou a arkády ženské galerie. – Pozemek s bývalou synagogou patří městu Janovice nad Úhlavou.

Zdroj: Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji