Opravené (známka 100) zděné synagogy

JJZ od kostela

Synagoga dnes slouží jako Muzeum Kasejovice. - Duchovním účelům místního židovstva sloužila již v roce 1618 modlitebna, která se nacházela v domku vedle hostince na Velké Vrčeni. - Synagoga byla postavena v době největšího rozmachu židovské obce v roce 1762 ve středu nově založeného ghetta. Roku 1793 vyhořela, do roku 1810 byla provizorně obnovena, a asi kolem roku 1830 byla upravena do dnešní pozdně barokní podoby místním zednickým mistrem Janem Sudou. - Jedná se o velkou patrovou budovu obdélného půdorysu, pozoruhodnou mimo jiné i neobvyklými okny tzv. kasulového tvaru, která se u nás vyskytují většinou jen na katolických církevních stavbách. Rovněž výjimečné je také umístění modlitebny v patře, v dolním podlaží se nacházela škola a byt kantora. Synagoga sloužila nejen k duchovním účelům, ale také k vyučování a vykládání bible, proto byla též nazývána školou. Bohoslužby se v ní konaly až do 20. let 20. století, kdy do ní byla umístěna judaistická a historická sbírka místního rodáka Václava Mentbergera. Za 2. světové války byla využita jako sklad židovského nábytku. Po roce 1994 byla restaurována a zpřístupněna jako městské muzeum s expozicí o dějinách kasejovických Židů. Dochoval se svatostánek z 1. třetiny 19. století, ornamentální výzdoba hlavního sálu s geometrickým a rostlinným vzorem a typická kasulová okna. V interiéru bylo 66 sedadel pro muže a 45 pro ženy, také vchody byly tradičně pro obě pohlaví oddělené. Do oddělení pro ženy se vcházelo zvláštním vchodem (dnešní vstup do muzea). Muži do synagogy vstupovali východní stranou budovy po schodech do suterénu, kde byla umístěna rovněž černá kuchyně a odtud pak dřevěným schodištěm vystupovali do sálu synagogy. - Židovské obyvatelstvo žilo v městečku ještě v předvečer 2. světové války. Všichni kasejovičtí Židé zahynuli ve vyhlazovacích táborech, holocaust přežila pouze jedna žena. - Pozemek se synagogou patří městu Kasejovice.

Zdroj: Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji