19594 kaplička Panny Marie Bolestné

(původní asi koncem 20. let 20. století), 2017
původní asi ve 30. letech 20. století
SSV od vsi, u silnice do Studené

Má novou střechu. Bez dvířek, zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Původní kaplička byla postavena asi koncem 20. let 20. století. Tehdy se Václav Brouk z Hlinců, syn místního statkáře, zamiloval do děvečky a chtěl si jí vzít, nepochodil však s touto myšlenkou u svého otce. Z nešťastné lásky si Václav Brouk sáhl na život a dne 20.9.1928 se zastřelil. Kromě toho, že byl pochován, postavila mu rodina na jeho upomínku před vsí kapličku. Protože však rodině, zkroušené ztrátou prvorozeného syna, kaplička tuto nešťastnou událost stále připomínala, nechali ji nakonec Václavovi rodiče po několika letech strhnout. Po mnoha desítkách let byla kaplička náhodou objevena na starých mapách, v místě, kde v té době nic nestálo. Pozemek, na kterém byl symbol božích muk označen, patřil počátkem 20. století rodině Brouků ze Hlinců, ze které později vzešla rodina Helebrantova a rodina Potůčkova. Václav Brouk byl tedy prastrýc sourozenců Jana Potůčka, Vlastimila Potůčka a Ing. Jaroslavy Benešové, kteří dnes pozemek vlastní, Na základě vzpomínek paní Marie Potůčkové, rozené Broukové, na jejího bratra Václava Brouka, připravil starosta obce Hlince Ing. Petr Jirásek v roce 2016 návrh výklenkové polní kapličky (foto původní kapličky se nezachovalo). V roce 2017 se rodina Potůčků znovu ujala výstavby kapličky, kterou realizovala na původním místě za vydatné pomoci několika spoluobčanů a zedníků z obce a okolí. Právě Jaroslava se za rodinu Potůčků organizace přípravy projektu a vlastní stavby nové kapličky ujala. Protože jí od počátku pomáhal nejen s projektem starosta obce Ing. Petr Jirásek, bylo mu rodinou umožněno, aby nechal do výklenku kapličky na své náklady namalovat obrázek Panny Marie Bolestné, které je kaplička zasvěcena. S rodinou bylo totiž dohodnuto, že zasvěcení bude vycházet z toho, že tento bolestný příběh a podobu výklenkové polní kapličky uchovala ve své paměti Václavova sestra, paní Marie Potůčková. - Slavnostní posvěcení obnovené kapličky se uskutečnilo dne 5.11.2017 a jako projev lásky a díků ji sourozenci Potůčkovi věnovali své matce Růžence. - Pozemek s kapličkou je v soukromém vlastnictví (Ing. Jaroslava Benešová z Hlinců, Jan Potůček z Hlinců a Vlastimil Potůček z Hlinců).