← kaplička (Lubnice) kaplička (Moravské Budějovice) →
19585 kaple sv. Víta

SZ od vsi, na kopci svatý Vít

Dnešní kopec Svatý Vít se dříve nazýval Křížová hora, protože na něm stávaly tři kříže (kalvárie). - Kapli sv. Antonína Paduánského na vrcholu Křížové hory nechal postavit hrabě Rudolf Jindřich ze Schaumburka. Dne 2.7.1677 novou kapli vysvětil jaroměřický děkan Jan Alois Toman. Podle názoru Aloise Plichty je však kaple ještě starší. Podle něho hrabě Schaumburk kapli jen poopravil. Poutě se totiž k svatému Vítu konaly odnepaměti, vždy v neděli po jeho svátku v červnu a poté o hlavních svátcích mariánských. - Kaple byla postavena severně od starších tří křížů na upravené okrouhlé vyvýšenině. Základy byly z vápence, zdivo cihelné. Kaple byla zepředu hranatá, zadní část bez oken byla zakončena polokruhově. Vchod v průčelí byl zakončen polokruhově stejně jako dvojice oken v průčelí nad nad ním. Z kupolovité střechy vystupovala válcovitá věřička zakončená cibulovou bání s jednoduchým křížem. Střecha byla kryta šindelem. K jižní straně kaple byl později přistavěn dřevěný přístřešek na sloupech pro poutníky. Podél zemské silnice z Moravských Budějovic na Babice a Třebíč nechal již roku 1677 Rudolf Jindřich ze Schaumburka zbudovat též čtrnáct zastavení křížové cesty. Když byla kaple na přelomu 17. a 18. století znesvěcena, nechal ji znovu vysvětit jaroměřický děkan Pavel František Pollach. Zasvěcena byla nově svatému Vítu (již v roce 1707 je nazývána kaplí sv. Víta), jehož jméno se postupem času vžilo pro celý kopec. V roce 1677 byla při kapli postavena zděná poustevna, v níž žil jeden poustevník, který i spravoval kapli. Hospodařit mohl na dvou políčkách a zahrádce. Mimo to dostával i deputát: potraviny a posléze i dříví a pivo. Za povinnost měli tito poustevníci zvonit Anděla Páně ráno, v poledne a večer, modlit se za kraj a za lidi v něm a hlídat kapli. Cvičeni byli v jaroměřickém klášteře servitů. Posledním z poustevníků byl augustiniánský mnich bratr Bernard, který musel odejít pravděpodobně roku 1782. U kaple byly každoročně pořádány pouti a z okolních vesnic sem při různých svátcích chodívala procesí; zejména o svátcích mariánských a na svátek sv. Víta. - Kaple byla zrušena v rámci josefinských reforem guberniálním dekretem ze dne 28.7.1786; dekret nařizoval uzavření kaple, zabavení paramenta a vnitřního zařízení. Nařízení bylo provedeno krajským komisařem Adámkem. Dne 12.8.1786 byl sepsán a odhadnut veškerý inventář z kaple a následně byl předán zčásti královskému krajskému úřadu ve Znojmě, zčásti vrchnostenskému úřadu v Jaroměřicích. Dvojice zvonů z kaple byla posléze předána do kostela v Panských Dubenkách a oltář sv. Víta z kaple se pravděpodobně dostal do kaple v Ohrazenici. V dubnu 1788 bylo nařízeno dalším guberniálním dekretem, že všechny uzavřené kostely a kaple mají být odhadnuty a prodány ve veřejné dražbě. K dražbě kaple sv. Víta mělo dojít dne 9.6.1788. Protože ale kaple byla již značně zchátralá (měla shnilou střechu, rozpraskané zdivo a klenbu ve špatném stavu), byla zbořena mezi 29.4.1788 - 11.5.1788. Dne 9.6.1788 se tak dražil již jen materiál ze zbořené kaple. V licitaci zvítězil jaroměřický hrabě Dominik Ondřej Kaunic-Reitberk-Questenberk, který nechal dne 12.5.1788, den po dokončení demolice kaple, zahájit na jejím místě vyzdívání základů pro nový letohrádek. Ten byl dokončen dne 20.9.1788. Po roce 1848 byl letohrádek opuštěn a dnes z něj zůstávají jen obvodové zdi. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Lesům ČR, s.p.

Zdroj: Mgr. Lenka Jičínská, SOkA Třebíč, Dr. Josef Fišer