← kaple (Most) kaple sv. Vavřince (Most) →

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

kaplička křížové cesty
asi 15.7.1761 (základní kámen)
2. kaplička křížové cesty k zahražanskému klášteru, v S části ulice J.Žižky

V Zahražanech stál již od středověku ženský klášter magdalenitek, který se díky sošce Panny Marie (Zahražanská madona) stal poutním místem. V roce 1756 založil hrabě Johann Gottfried von Schmiedl nadaci 1000 zlatých na zřízení křížové cesty z města ke klášteru. 700 zlatých mělo být použito na stavbu 14 kaplí a 300 zlatých na jejich údržbu. Základní kámen byl položen nejspíš dne 15.7.1761. Jednotlivá zastavení vznikla podél tehdejší cesty z Mostu do Zahražan. Cesta sestávala ze 14 zděných výklenkových kapliček; první kaplička se nacházela nad starým pivovarem u křižovatky ulic Na Ptáku (Vogelstange) a Gorenzovy (dnešní J.Žižky). Kapličky pokračovaly Gorenzovou ulicí až k budově okresního sirotčince (dnes Nemocnice následné péče). - Všechny kapličky byly stejné - s pilastry na nárožích, výraznými profilovanými římsami a štítovými nástavci se segmentovým ukončením. V nikách byla provedena výmalba 14 scén Ježíšovy pouti na Golgotu a jeho ukřižování. Klášter magdalenitek byl zrušen za vlády Josefa II., avšak křížová cesta zůstala. V roce 1856 byla výmalba v neutěšeném stavu, proto byl přizván pražský malíř Paschek, který do nik instaloval fresky v kovových rámech, opět s výjevy z Ježíšovy cesty na Golgotu a jeho ukřižování. Další oprava kapliček proběhla v roce 1912. V roce 1939 vyobrazení obnovil kraslický malíř Franz Gruss. Ve druhé polovině 20. století kaple opět chátraly. Při likvidaci města byly v roce 1970 první čtyři kapličky dokonce zbořeny kvůli výstavbě dopravního koridoru, byť byla křížová cesta dne 3.5.1958 prohlášena kulturní památkou. Památková ochrana šesti kapliček křížové cesty byla dodatečně zrušena Ministerstvem kultury ČSR až dne 2.12.1981. V letech 1990 - 1991 opravovala polská firma budovu léčebny dlouhodobě nemocných a při té příležitosti částečně opravila i poničené kapličky. Poslední rekonstrukce kapliček křížové cesty proběhla v roce 2007 a financovalo ji město Most. Obrazy již obnoveny nebyly, neboť se z původních vyobrazení nic nedochovalo. - Kaplička je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek, na němž kaplička stála, patří Ředitelství silnic a dálnic ČR.