19487 kapličky křížové cesty

kaplička křížové cesty
JV od vsi, od kaple sv. Anny ke kapli Božího hrobu

Kapličky jsou opravené, s plechovými stříškami a obrázky. Nově jsou vyřezány křoviny z trasy křížové cesty. - Křížová cesta s 15 zastaveními vede od začátku lesa blízko kaple sv. Anny u silnice do Kotle ke kapli Božího na Kotelském vrchu. Původně šlo o dřevěná zastavení, v letech 1902 – 1904 bylo nákladem rodiny Bienertovy z Osečné 14 zastavení nahrazeno betonovými kapličkami. Kapličky byla vyrobeny v Osečné, v dílně č.p. 118 u kamenosochaře Adolfa Sitteho. Předposlední zastavení křížové cesty tvoří dřevěný kříž s plechovým korpusem Krista. - Křížová cesta stojí na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 412/1) patří Lesům ČR, s.p., druhý (pozemková parcela č. 412/13) patří městu Osečná. Město Osečná v roce 2017 zorganizovalo opravu křížové cesty s využitím dotace od Ministerstva pro místní rozvoj ČR. - Křížová cesta byla po opravě znovu slavnostně posvěcena dne 15.6.2018.