← kostel sv. Mikuláše (Brno) kostel sv. Martina (Brtníky) →

Zaniklé (známka 600) zděné fary

fara
u bývalého kostela sv. Martina

Zůstaly jen hromady kamení ze zdiva fary. - Fara byla vybudována v 18. století jako zázemí pro místního faráře u kostela sv. Martina (zbořen v roce 1975). - V roce 2007 získala římskokatolická farnost ve Starých Křečanech dotaci deset tisíc eur na rekonstrukci budovy. Ta pak měla sloužit jako středisko setkávání mládeže. Ještě předtím zde trávily celé léto děti ze Salesiánského střediska mládeže v Rumburku. V posledních letech však byla budova opuštěná a neobývaná. V noci z 8. na 9.8.2012 budova vyhořela. Požár, který ji zasáhl, zničil během necelé hodiny střešní konstrukci a interiér, zůstalo nepoškozené obvodové zdivo. Farnost poté pozemek s farou prodala do soukromých rukou; nový majitel nechal pravděpodobně v roce 2016 poškozenou budovu zbořit. Trosky ale zůstaly na místě. - Pozemek s troskami fary je v soukromém vlastnictví (Ondřej Novák z Nového Hraběcí).