← kaplička (Horní Lánov) křížová cesta (Horní Lánov) →

Zaniklé (známka 600) dřevěné zvoničky

zvonička
na V okraji vsi, na domě č.p. 70

Šlo o zvoničku na soukromém domě. - V roce 1746 se konalo svěcení prvního zvonu na budově. - Dne 31.8.1867 koupila obec zvoničku od hospodáře Johanna Finka z č.p. 78. - Zvon byl zrekvírován v průběhu 1. světové války, po ní byl pořízen nový a posvěcen dne 21.11.1920. Nový zvon byl pokřtěn Hilda podle křestního jména jeho kmotry, paní inženýrky Hildy Haberle (z č.p. 141). Kromě projevu faráře Kernera, řídícího učitele Feista a ředitele Galla zpíval ještě mužský pěvecký sbor spolku Einigkeit (Jednota) a Bundesortsgruppe (Spolková místní skupina) pod vedením Karla Pittermanna krásnou sborovou píseň „Hochamt am Berge“ (Zpívaná mše na kopci). Před tímto svěcením druhého zvonu byla také celá zvonička na náklady obce důkladně renovována; náklady činily okolo 7000 Kč. Po roce 1945 byl dům i se zvoničkou zbořen. - Pozemek, na němž dům se zvoničkou stál, je v soukromém vlastnictví (Pavlína Rejzková z Prostředního Lánova a firma Zemědělské a obchodní družstvo Lánov z Prostředního Lánova).

Zdroj: Roland Zirme: Das kleine Elbetal; Karolína Boková