19338 kostel Panny Marie "Na Louži"

na Mariánském náměstí

románský

Románský kostel se hřbitovem stál v jižní části Mariánského náměstí. - Byl postaven ve 12. století a byl v té době centrem raně středověké osady Na Louži, později byl jedním z významných pražských farních kostelů. - Název "Na Louži" je vysvětlován častými zátopami, voda z Vltavy se dostávala až sem, louže prý bývala i v kostele. - Archeologům se podařilo doložit, že už ve 13. století došlo na sever a na západ od kostela k urbanistické změně, při které byl hřbitov výrazně zmenšen. Na jeho místě vznikla frekventovaná komunikace, kterou dokládá dlažba. V roce 1596 byl ulit nový zvon a opravena hřbitovní brána, po velké povodni v roce 1599 byla položena nová podlaha, roku 1610 byla postavena nová hřbitovní zeď a o čtyři roky později byl interiér vymalován. – Kostel byl zrušen za josefínských reforem v roce 1784. Plán kostela, pořízený těsně před zbořením v roce 1791, naznačuje složitý stavební vývoj. Orientovaná stavba se skládá z obdélného trojlodí a obdélného, pětiboce uzavřeného presbytáře. Presbytář byl zpevněn hranolovými opěráky a zaklenut žebrovou klenbou, která vybíhala z hlavic umístěných na oblých příporách. Zatímco presbytář je možno rámcově datovat do 2. třetiny 14. století, určení stavebního vývoje lodi je mnohem obtížnější. Hlavní loď může být pozůstatkem původní románské stavby. V období gotiky byla zvýšena a rozšířena o dvě boční lodě. S hlavní lodí byly propojeny druhotně probouranou, velmi širokou arkádou. K západnímu průčelí hlavní lodi přiléhala stejně široká hranolová věž s vysokou jehlanovou střechou. K jižní stěně chóru byla připojena obdélná kaple či sakristie; mladší sakristie se nacházela v ose závěru. Několik dalších místností vzniklo propojením kostela s lomenou hřbitovní zdí. - Pozemek, na němž kostel stál, patří městu Praha.

Zdroj: Dr. V. V. Štech: Zmizelá Praha