19289 kaplička Panny Marie

(20. léta 20. století), 1938
JJZ od vsi, v lese

kamenná, neomítaná

Bez dvířek, zařízená. Kousek pod kapličkou vyvěrá pramen. - Původní studánku z roku 1879 označovala mramorová deska a několik kamenů. Kousek nad ní byla ve 20. letech 20. století postavena kamenná neomítaná kaplička (Keilkapelle) a na okolních stromech byly umístěny obrazy se 12 zastaveními křížové cesty. Studánce se od nepaměti připisovala kouzelná moc. Legenda říká, že komu se zde zjeví Panna Marie, tomu se dostane boží přízně. Podle staré tradice se zde konávaly bohoslužby a křty, kdy byly děti kropeny touto zázračnou vodou, i když byly nejprve pokřtěny tradičně v kostele. V roce 1938 byl pramen na popud faráře Aloise Braunera renovován. Na místě kapličky byla z kamenů postavena menší grotta, do níž byla umístěna mramorová soška Panny Marie; tu vytvořil profesor Paul Stadler ze Supíkovic. Skicu pro stavbu pak připravil lesník Julius Drechsler. Nad pramenem bylo zbudováno plató, kde se konaly pravidelné bohoslužby a poutě v den svátku Panny Marie. Celému místu bylo slavnostně požehnáno a bylo předáno veřejnosti dne 23.6.1938. Po roce 1948 byly obrázky 12 zastavení křížové cesty zničeny. - Dnes se jedná o asi osmimetrovou kamennou zeď zpevněnou betonem, ve které je umístěna mramorová deska s názvem pramene a rokem založení. V červnu se zde pravidelně konají poutě a bohoslužba. - Pozemek s kapličkou patří církvi (Arcibiskupství olomouckému).

Zdroj: jesenickeprameny.cz