19183 kapličky křížové cesty

Novostavby (známka 10) dřevěné kapličky

křížová cesta
v lipové aleji od silnice Bruntál - Moravskoslezský Kočov ke kostelu

Podél horní části aleje od silnice ke kostelu bylo v roce 1916 vztyčeno 14 stojanů s obrazy křížové cesty, které namaloval malíř Franz Templer podle předloh Gebhardta Fugela z Mnichova. Někdy po roce 1948 byla torza jednotlivých zastavení odstraněna. K obnově křížové cesty došlo v roce 2001, kdy nechal bruntálský farář P. Antonín Krejčiřík podél celé trasy aleje postavit křížovou cestu ze 14 obrazů na dřevěných sloupcích. Tato křížová cesta byla v letech 2003 - 2007 nahrazena 15 zastřešenými dřevěnými plastikami na kamenných podstavcích; původní obrazy na dřevěných sloupcích byly umístěny v depozitáři bruntálské farnosti. Novou křížovou cestu vytvořil bruntálský umělecký řezbář František Nedomlel, který během čtyř let zhotovil dřevěné plastiky pro patnáct zastavení z různých druhů dřevin vyskytujících se v Nízkém Jeseníku. Na znovuvybudování křížové cesty bylo vybráno téměř dva miliony korun. Kvádrové podstavce jednotlivých zastavení byly vyrobeny z různých druhů místních hornin, na jejich čelních stranách jsou umístěny mramorové desky se jménem donátora zastavení. Křížová cesta byla slavnostně posvěcena dne 13.10.2007. - Kapličky křížové cesty stojí na pěti pozemcích; všech pět (pozemkové parcely č. 3534, 3535/1, 3535/3, 3535/4 a 3536) patří městu Bruntál.

• Miloslav Horník napsal 11.12.2016 08:08

Je možné shlédnout video na YouTube: Uhlířský vrch u Bruntálu (fotografie zaměřené na zastavení Křížové cesty, délka 3 min 51 sec) https://www.youtube.com/watch?v=hPBSSkMMabI

• Miloslav Horník napsal 25.04.2017 14:15

Další video, které je možné zhlédnout, je z archivu ČT 1 iVysílání pořadu Toulavá kamera, který měl premiéru 16. 4. 2017 – Křížová cesta na Uhlířském vrchu (o svých výtvarných dílech Kalvárie, zde vypráví jejich autor řezbář František Nedomlel) – http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1126666764-toulava-kamera/217562221500015/obsah/537848-krizova-cesta

• Miloslav Horník napsal 14.10.2017 09:01

Doporučuji článek: Lipová alej na Uhlířském vrchu http://www.mubruntal.cz/lipova%2Dalej%2Dna%2Duhlirskem%2Dvrchu/d-949602

• Miloslav Horník napsal 14.10.2017 09:13

Doporučuji článek: Otec a syn Nedomlelové - řezbáři - Bruntál (syn Fr. Nedomlel je autorem kapliček) http://www.mubruntal.cz/otec%2Da%2Dsyn%2Dnedomlelove%2Drezbari%2Dbruntal/d-947983