← kaple (Bílý Kostel nad Nisou) kaple (Bílý Potok) →
1918 kaple Panny Marie Bolestné

v lese, JZ od vsi

velká, hranolová

Kaple byla zbořena kolem roku 2007, trosky byly rozhrnuty. Likvidaci kaple provedl její tehdejší vlastník, Státní pozemkový úřad, který pak "očištěný" pozemek prodal do soukromých rukou. - Před zbořením chyběl vpředu trojúhelníkový štít nad vchodem, přední stěna sahala do původní výše, zdivo se směrem dozadu postupně snižovalo (uprostřed zadní stěny zdivo sahalo pouze do výše cca 0,5 m, v zadních rozích do cca 1,5 a 1,2 m). Omítka byla zčásti poškozená. Byla bez oken, chyběla polovina dveří. Uvnitř byly trosky. - Kapli postavil v roce 1867 na svém pozemku na okraji lesa sedlák Johann Exner z vděčnosti za záchranu své ženy při onemocnění tyfem. Proto byla kaple nazývána také Exnerova kaple. Oltářní obraz, namalovaný malířem Bauchem z Vidnavy, představoval Pannu Marii Bolestnou. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Ing. Alena a Ing. Blahoslav Červíkovi ze Žulové).