19178 kaple sv. Aloise

ve Školní ulici, v bývalém arcibiskupském německém chlapeckém semináři (Petrinum)

se sanktusníkem

Omítka je mírně poškozena. - Kaple je součástí bývalého německého chlapeckého semináře v Bruntále (Petrinum), který byl postaven v letech 1922 - 1926 Řádem německých rytířů. Seminář sloužil speciálně k přípravě kněží německé národnosti pro olomouckou arcidiecézi. Budova má tvar čtverce se 40 metrů vysokým sanktusníkem nad kaplí. Stavbu koncipoval bruntálský rodák, opavský architekt a zemský stavební ředitel Ing. Adolf Müller. Stavitelem semináře byl Ing. Gustav Beyvl z Olomouce za účasti bruntálských firem Gruner a Mildner. Budova semináře má 130 místností, 563 oken a 277 dveří. V prvním patře je kaple a veliká jídelna s kuchyní. Vlastní kaple byla běžně využívána jak k duchovním účelům (byly zde slouženy pravidelné bohoslužby), tak i pro praktickou výuku budoucích kněží. Kaple byla původně vybavena i varhanami. Podle obrazu na hlavním oltáři od akademického malíře Adolfa Zdražila z Opavy „sv. Alois dostává svaté přijímání od sv. Karla Boromejského“, byla kaple zasvěcena právě sv. Aloisovi, který byl členem Jezuitského řádu (*1568, †1591), jakožto patronu mládeže. Budova je od roku 2002 chráněna jako kulturní památka. - V letech 1854 - 1918 byl v olomoucké arcidiecézi dvojjazyčný chlapecký seminář pouze v Kroměříži. Ten byl roku 1918 zrušen a němečtí seminaristé museli odejít studovat do Německa. Řád proto zřídil v roce 1919 pro německé seminaristy provizorní vyučování na bruntálském zámku. Současně bylo jednáno o zřízení německého semináře v Bruntále. Povolení vydal kardinál Skrbenský a do provizorního semináře byli pozváni učitelé z Kroměříže. Seminaristé bydleli ve třetím patře zámku a v přízemí byla zřízena kuchyně a jídelna. Studentů neustále přibývalo, a proto se začalo uvažovat o stavbě samostatné budovy. Ředitel semináře P. Franz Hobich žádal o zřízení chlapeckého semináře olomouckého arcibiskupa Dr. Antonína Stojana. Ten vydal roku 1922 pastýřský list, kde všechny věřící vyzval ke sbírkám na postavení nové účelové budovy. Od toho roku se pořádaly různé sbírky, díky nímž mohla stavba úspěšně růst. Seminář byl vysvěcen ve dnech 14. a 15.8.1926. Dne 14.8. byla církevně vysvěcena kaple biskupem Dr. Josefem Schinzelem. O den později kapli posvětil biskup Řádu německých rytířů velmistr Norbert Klein a předal objekt k užívání. V září roku 1926 nastoupilo 200 seminaristů. Při mobilizaci ve školním roce 1938/39 byl seminář na tři dny obsazen československým vojskem. Při vstupu německého vojska do ČSR dne 7.10.1938 bylo v semináři na čtrnáct dnů ubytováno 200 německých vojáků. Před koncem války roku 1945 sloužil seminář pro ubytování uprchlíků z východu. Od roku 1946 až do dnešní doby slouží budova školním účelům. V současnosti slouží bývalá kaple jako školní aula pro taneční kroužky a ke slavnostním příležitostem. Rekonstrukce budovy v roce 2014 stála více než 75 milionů korun. Při ní došlo k neobvyklém nálezu a autentickém svědectví o studentech původního chlapeckého semináře – více v článku „Petrin vydává svědectví starých časů“ (http://www.bruntal.net/2014010008-petrin-vydava-svedectvi-starych-casu). - Pozemek s bývalou kaplí patří městu Bruntál.

• Miloslav Horník napsal 05.12.2016 18:44

Doplňuji text v popisu: V současnosti slouží bývalá kaple jako školní aula pro taneční kroužky a ke slavnostním příležitostem. Rekonstrukce budovy v roce 2014 stála více než 75 milionů korun. Při ní došlo k neobvyklém nálezu a autentickém svědectví o studentech původního chlapeckého semináře – více v článku „Petrin vydává svědectví starých časů“ zde: http://www.bruntal.net/2014010008-petrin-vydava-svedectvi-starych-casu

• Miloslav Horník napsal 24.12.2016 12:15

Protože po prohlídce zde zařazených fotografií, někteří z návštěvníků byli údajně překvapeni velikostí kaple, oslovil jsem kamaráda, znalého problematiky nejen sakrálních staveb, aby mi k tomu napsal pár řádků. Zde jsou: Stavbu koncipoval opavský architekt Ing. Adolf Müller tak, aby chlapecký seminář, který sloužil speciálně k přípravě kněží německé národnosti pro olomouckou arcidiecézi, byl i v kapli komplexně zařízen. Vlastní kaple byla běžně využívána jak k duchovním účelům, byly zde slouženy pravidelné bohoslužby, tak i pro praktickou výuku budoucích kněží. Kaple byla původně vybavena i varhanami. Podle obrazu na hlavním oltáři od akademického malíře Adolfa Zdražila z Opavy „sv. Alois dostává svaté přijímání od sv. Karla Boromejského“, byla kaple zasvěcena právě tomuto světci, který byl členem Jezuitského řádu (*1568, †1591), jako patronu mládeže.

• Miloslav Horník napsal 24.12.2016 12:16

Více podrobností najdete: Bakalářská práce – Školství v Bruntále v 1. pol. 20. stol. (Jana Mrázková Brno 2012) str. 36 (3.3.5. Německý chlapecký arcibiskupský seminář v Bruntále). Zde: http://is.muni.cz/th/334689/pedf_b/Bakalarska_prace.pdf