kaple (Dolní Rokytnice) →

na J města, v ulici Stříbrný vrch

„Otevřená kaplička v poli nazývaná Küsselova kaple, poněvadž stojí na poli zemřelého obyvatele městečka čp. 98 vedle cesty do Dolního dvora a Žamberka. Postavena z kamene a hlíny, je už ve velmi špatném stavu, její vnitřní prostor je 4 sáhy, vevnitř je jeden dřevěný, špatně namalovaný obraz, který představuje útěk Svaté rodiny do Egypta. Podle staré pamětnice byla tato kaple zbudována z prostředků zdejší obce. Nemá žádný fond na údržbu ani nikoho, kdo by se k udržování zavázal.“ (Citace z překladu: Kronika fary Rokytnice v Orlických horách 1836 – 1983, str. 51. Jedná se o původní zápis z období založení kroniky). - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1840. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Rokytnice v Orlických horách.

Zdroj: Státní okresní archiv Rychnov nad Kněžnou