JZ od vsi, blízko mostu

Kaple stávala jihozápadně od Božkova za řekou blízko mostu. Poprvé je zakreslena na mapách II. vojenského mapování z poloviny 19. století. Kaple přežila i prvorepublikovou výstavbu v okolí, byla zničena někdy v období po roce 1948 při výstavbě nového mostu přes řeku, který byl přeložen více na východ oproti starému. Místu se říkalo "Za mostem u kapličky" - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Plzeň.

Zdroj: krizkyavetrelci.plzne.cz

• Martin Milichovský napsal 25.04.2018 13:17

"Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1838." Myslím, že není. Na základě jaké informace byla určena tato poloha?

Když se podíváte na Indikační skicu Stabilního katastru zde: http://archivnimapy.cuzk.cz/uazk/skici/skici/PLZ/PLZ034018380/PLZ034018380_index.html, najdete západně od vlastní vsi Božkov parcelu č. 727 (je dost velká, je to nejzápadněji položená parcela v této části katastru). A v její severní části, při hranicích s malou parcelou č. 726, je kaplička zakreslena.

• Martin Milichovský napsal 27.04.2018 10:31

Ale to je jiná kaple. Na mapě ji máte oranžově, jižně od silničního mostu přes železnici. Ověřit si to můžete na plzen.eu, při zapnutí stabilního katastru (kde ještě zakreslená není, ale pozemek 726 ano) s leteckou mapou. Zde: https://tinyurl.com/yalor22d Je to tato kaple http://www.drobnepamatky.cz/node/4053

• Martin Milichovský napsal 27.04.2018 10:33

Řešíme to na https://www.facebook.com/groups/krizkyavetrelci/permalink/1884309261631802/ , kde máme i fotku té hledané kaple. Na znicenekostely.cz je jediný zdroj souřadnice, který přejal i web http://krizkyavetrelci.plzne.cz , tak pátrám po zdroji, ze kterého vychází umístění na znicenekostely.cz.

Máte pravdu, neuvědomil jsem si, že se posunula hranice mezi katastry Plzně a Božkova. Tak jsem si to na webu opravil. Ta kaple, kterou řešíte na Facebooku (snímek z roku 1991), je ta dnes zcela zarostlá kaple ve Velenické ulici, focená od JZ. Ono to mate, je vyfocená zezadu, původní průčelí má na sever, ale z jihu do ní později prorazili další dveře (a ty jsou vidět na fotce). Když se na tu fotku dobře podíváte, vlevo nad střechou vzadu je vidět kamenná koule a ostře se svažující štít původního severního průčelí. Také vlevo od kaple je v pozadí vidět bouda, která tam stojí dodnes (jen plot se změnil). Ale ještě k mojí kapli, co jsem špatně umístil do Sušické ulice - zjevně to má být objekt, který dle vojenských speciálek z 1. republiky stál na Božkovském ostrově téměř přesně na jih od kaple v Božkově. Nemáte o tomto objektu nějaké info?

A ještě jsem si s dovolením převzal na web ke kapli ve Velenické ulici tu fotku z roku 1991. Kdyby s tím byl problém, dejte vědět, odstranil bych ji. Díky.

• Martin Milichovský napsal 27.04.2018 19:49

Ano, to bude ona, děkuji. Opravím si ty souřadnice.