19116 divadlo pašijových her

Zaniklé (známka 600) ostatní

dřevěná část 1958, zděná část 1966
JZ od vsi

Budova divadla byla dřevěná, šíře stavby 14,5 m, hloubka jeviště 19 m, výška přes 15 m, portál jeviště vysoký 6,5 m, a široký přes 9 m. – Základní kámen byl položen dne 7.10.1892, na jaře 1893 bylo započato se stavbou a první představení se hrálo dne 25.6.1893. - Celková délka budovy po dostavbě roku 1894 byla 80 m (v roce 1894 byla kapacita míst zvýšena na 2.000, někdy je udáváno i 4.000). Napravo před pódiem stály varhany firmy Rieger z Krnova z roku 1893. Nad divadlem byla restaurace až pro 400 hostů. Pašije se hrály německy a v souboru účinkovali obyvatelé Hořic na Šumavě. V roce 1893 proběhla premiéra hry od autora J. J. Ammana. Ohlas evropského rozměru přiváděl věřící z německy mluvících zemí, pašije navštěvovaly významné osobnosti i šlechta. Zájem o pašije projevili i první filmaři své doby, a tak v roce 1896 vznikl pravděpodobně jeden z prvních filmových záznamů v dějinách. Představení byla hrána s různou frekvencí až do roku 1938. Obec si za příjmy z divadla pořídila první veřejný rozhlas v okrese. - V roce 1938, po připojení Hořic na Šumavě spolu s českými pohraničními oblastmi k Německé říši, nacisté předvádění pašijových her zakázali. Z budovy divadla udělali sklad vojenského materiálu. Po 2. světové válce se zdálo, že s vyhnáním německých obyvatel zanikne i tradice pašijí. Nicméně čeští novoosídlenci tradici převzali a v letech 1947 - 1948 odehráli v divadle dvě sezony pašijových představení. To se ale nelíbilo komunistickému vedení Krajského národního výboru v Českých Budějovicích, které do Hořic na Šumavě nechalo v roce 1948 vyslat kontrolu z Ministerstva informací a osvěty ČSR. Kontroloři konstatovali, že předváděné pašijové hry jsou příliš "germánské" a navrhlo hořickým, aby hry hráli podle jiného textu. Ti to ale odmítli, takže v roce 1949 již nebylo uděleno povolení ke konání her. Divadlo zůstalo bez údržby, hořičtí obyvatelé sice vybírali peníze na cihly na opravu, ale komunisté ji zakázali. Budova divadla byla zestátněna a sloužila několik let pro zábavy a dožínky. Okolo roku 1950 bylo zrušeno divadelní osvětlení. V roce 1953 bylo divadlo předáno do správy Jednotného zemědělského družstva Hořice na Šumavě, které začalo zděnou část divadla používat jako ovčín a později skladiště slámy. Oponu v divadle, která měla úctyhodný rozměr 6,5 x 9 metrů, místní kolchozníci rozřezali na kusy a těmi přikrývali zemědělské stroje před nepohodou (obrázek opony je v místním muzeu Pašiových her). Zpustošenou dřevěnou budovu divadla nakonec v roce 1958 strhlo vojsko pomocí lan. Trámy byly patrně odvezeny do Zubčic na stavbu kulturního domu. V další likvidaci pokračovaly v roce 1966 Vojenské stavby Praha, které navrtaly a odstřelily zděné základy (spolu s nimi tehdy odstřelily i kostelík Panny Marie Bolestné na Randlesbergu). - Dnes jsou na místě jen skrovné zbytky a kamenný pomník. - Po roce 1989 se naskytla možnost opět navázat na tradici hořických pašijových her. Iniciativa vzešla od někdejšího prvního svobodně zvoleného starosty Miroslava Čunáta, dále pak Karla Fily, Růženy Hotové, Emila Soukupa a dalších. Na konci roku 1990 vznikla „Společnost pro obnovu pašijových her v Hořicích na Šumavě – Pašije“. Premiéra nového představení v češtině, tentokrát v novém nastudování dle textu Jindřicha Pecky, proběhla dne 26.6.1993. Současně byl v tentýž den díky přispění pana R. Paydla, potomka hořických německých rodáků, odhalen pomník „Všem, kdo se o pašije zasloužili“. Uběhlo totiž sto let a jeden den od premiéry Ammanových pašijových her. - Pozemek, na němž divadlo stálo, patří obci Hořice na Šumavě.

Zdroj: Václav Marek

• Václav Marek napsal 03.08.2018 10:36

Opona v divadle měla úctyhodný rozměr 6.5 x 9 metrů, po roce 1948 ji místní zemědělci rozřezali na kusy a těmi přikrývaly zemědělské stroje před nepohodou..Obrázek opony je v místním muzeu Pašiových her.

• Václav Marek napsal 03.08.2018 10:38

Přikrývali ... ,má být správně, omlouvám se za hrubku.

• Miloslav Horník napsal 20.01.2019 09:43

DOPORUČUJI: Pašijové hry v Hořicích na Šumavě. Historický vývoj v letech 1816–1936. Autor Bc. Jan Palkovič v diplomové práci soustředil vše do jednoho souboru ve formátu *pdf, 130 stran textů a obrazových příloh. Najdete zde: https://theses.cz/id/77qwjb/Jan_Palkovi__-_Pa_ijov_hry_v_Ho_icch_na__umav_._Historick.pdf