19115 kaple Panny Marie Bolestné

(starší), 1703
na kopci Melíšek

se sanktusníkem

Na kopci Kalvárii nad městem (dnes Melíšek) stával od dávných časů kostelík Panny Marie Bolestné. - Počátky kostelíka nejsou zatím spolehlivě objasněny. Ve farní kronice P. Antonína Svobody se dočteme, že "byl dříve na hlínu, od r. 1703 z nalezeného pokladu „Svojkovského“ a z příspěvku vrchnosti p. Jana Esaiáše z Hartigu, na vápno postaven". - Svatyně měla jednoduchou jednolodní dispozici s kvadratickým presbytářem a dvěma menšími prostorami po jeho stranách. Střecha byla sedlová, na jejím hřbetu se tyčila malá věžička. V kapli se nacházel obraz Piety, na němž malíř zachytil též podobu této kaple s křížovou cestou a také podobu kamenického zámku se třemi věžemi. Po r. 1728 bylo ustaveno při kapli bratrstvo „Nejsvětější rodičky Boží Panny Marie“, v jehož knize bylo zapsáno 150 bratrů a sester. Jejich vůdcem a představeným býval duchovní správce kamenický. Po obnovení bratrstva roku 1753 vrchním zámeckým úředníkem J. A. Lenertem sloužil kamenický kaplan, instalovaný právě pro tyto účely, v kapli dvakrát týdně mši svatou. Každou čtvrtou neděli (asi na jaře a v létě) místo kázání v kostele se k této kapli konal průvod a pobožnost u oltáře této kaple. Hlavní pouť zde bývala vždy třetí neděli po Velikonocích, kdy se tenkrát slavila památka Panny Marie Bolestné. Tato stará poutní tradice se v Kamenici nad Lipou udržela dodnes. - V roce 1765 nechala hraběnka Marie Terezie z Golčů ke kapli pořídit křížovou cestu. Tato křížová cesta, zhotovená M. Brožem, kameníkem z Jindřichova Hradce, vedla od zámeckého rybníka lipovým stromořadím až ke kapli. Na jejím začátku stála socha Ježíše Krista v Getsemanské zahradě, o níž nic dalšího nevíme. V roce 1785 byla kaple nařízením císaře Josefa II. zrušena. Oltářní obraz Panny Marie Bolestné byl přenesen do kaple sv. Máří Magdaleny na Brádle a byl zřejmě několikrát přemalován (naposledy v r. 1935 katechetou A. Hoftychem); dnes je obraz umístěn v presbytáři kostela. V roce 1799 zrušenou kapli koupil majitel panství, pražský měšťan Jan Nádherný, a prodal ji měšťanu Růžkovi, který z ní udělal hospodu. Od roku 1804 byla byla používána jako cvočkárna, roku 1807 byla zbořena a stavební materiál rozprodán. - Křížová cesta byla v roce 1806 z hory Kalvárie přemístěna na Brádlo. - Na místě kaple byl později postaven letohrádek.

Zdroj: Štěpán Kučera, Kamenice nad Lipou