← kaple (Anenská Studánka) kaple (Annín) →
1880 kaple sv. Josefa

ve vísce

se sanktusníkem

V rekonstrukci; má nové krovy a střechu (krov lodi je nižší než původní), chybí sanktusník. Nově je dozděna korunní římsa na lodi a přístavku a přední štít (je nižší a jiného tvaru než štít původní). Původní krovy s poškozenou střechou byly odstraněny asi v roce 2008 nebo 2009, sanktusník byl odstraněn již dříve. Části zdiva (zadní strana lodi, štít nad průčelím, okolí oken a dveří, niky v průčelí) mají novou, ještě nenatřenou omítku. Zbytek stavby má omítku silně poškozenou. Má nová okna a dveře. Uvnitř je opravená, úmyslně je ponechána beze stropu. Má novou kamennou dlažbu. Kolem kaple je nově uděláno odvodnění. Vyřezány jsou okolní křoviny. - Po vyhnání původních obyvatel po skončení 2. světové války kaple chátrala. V 50. letech 20. století byl kvůli údajnému úkrytu zbraní rozbit oltář, nic se v něm ale nenašlo. Dne 27.4.1959 povolil okresní církevní tajemník Miroslav Štolc farnosti v Kobylé nad Vidnávkou, aby v období 1.5. - 31.12.1959 uspořádala kostelní sbírku na opravu kaple v Anníně. I přes provedenou opravu kaple dále chátrala. V srpnu 1967 odsouhlasil Okresní národní výbor v Šumperku vystěhování veškerého mobiliáře z kaple a přípravu její likvidace. K ní ale naštěstí nedošlo, neboť se nenašel zájemce, který by chtěl stavbu rozebrat na stavební materiál. - Pozemek s kaplí patří "Spolku pro obnovu kaple svatého Josefa" z České Vsi, který usiluje o opravu kaple. Původně neplánoval obnovit kapli v původní podobě, ale s prosklenou střechou a bez sanktusníku. V roce 2015 ale z finančních důvodů od prosklené střechy ustoupil a rozhodl se obnovit standardní sedlovou střechu s valbou nad presbytářem, ale bez původního sanktusníku, který má být nahrazen dřevěnou zvoničkou postavenou na místě menší kaple stojící před kaplí sv. Josefa (tu kvůli tomu zdemoloval). V roce 2023 půjde na opravu kaple 350.000,- Kč z Česko - německého fondu budoucnosti. - Víska Annín je téměř zbořena; zbyla jedna stodola a velké trosky dvou domů.