← kostel sv. Linharta (Dolní Vltavice) klášterní kostel sv. Alžběty (Doupov) →
18795 husitský kostel

československá husitská
v Komenského ulici č.9, blízko někdejší školy

Budova pozdějšího kostela původně sloužila jako útulek pro děti horníků, tzv. Azyl a zřídilo ji svým nákladem ředitelství Larisch-Mönnichových dolů. Povolení ke stavbě budovy bylo vydáno vedením města Karviné dne 5.5.1886, povolení k užívání pak dne 5.12.1888. Ústav vedly a spravovaly řádové sestry z Kongregace školských sester de Nore Dame. Útulek byl zrušen v roce 1945 a objekt pak sloužil jako česká mateřská škola. Církev Československá husitská, která v Karviné - Dolech, která neměla vlastní svatostánek, si smlouvou ze dne 1.9.1949 budovu pronajala na 20 let od firmy Ostravsko-karvinské doly a po adaptaci si v ní zřídila bohoslužebnou místnost. Poté, co se z domu v roce 1953 odstěhovala česká mateřská škola, se kterou husitská církev dům sdílela, požádala církev dne 23.2.1953 firmu Ostravsko-karvinské doly o výměnu tohoto domu za obytný dům se třemi byty, který církvi patřil. Firma ale dne 13.3.1953 navrhovanou směnu odmítla se zdůvodněním, že oba domy jsou poddolované a je možné, že budou muset být během několika let vyklizeny. Jelikož o dům v Komenského ulici začala projevovat zájem polská mateřská škola a také Evangelická církev augsburského vyznání, vložila se do věci Ústřední rada Církve československé husitské v Praze a dne 29.7.1953 požádala o souhlas se směnou ministerstvo paliv a energetiky ČSR, kterému nabídla i případný doplatek. Ministerstvo dne 5.11.1953 vyjádřilo se směnou souhlas, takže brzy poté se modlitebna stala majetkem husitské církve. V roce 1962 ale musela církev kvůli poklesům terénu způsobeným poddolováním budovu kostela vyklidit a ten byl spolu s téměř celou čtvrtí Doly ještě v témže roce zbořen. - Pozemek, na němž kostel stál, patří Církvi československé husitské.