18776 kaple Božího hrobu

u kostela Nalezení sv. Kříže

středně velká, s kamenným sanktusníkem

Má novou měděnou střechu. Zavřená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Kapli nechal postavit v roce 1772 zbudovat bohatý liberecký měšťan Andreas Joseph Wondrak, jeden ze synů významného libereckého obchodníka se suknem a purkmistra Andrease Josepha Wondraka. Kaple, navržená Johannem Josephem Kunzem, je zmenšeninou Božího hrobu ve Zhořelci, dokončeného roku 1504. Kaple byla postavena při ohradní zdi hřbitova, který se rozkládal kolem kostela sv. Antonína na Sokolovském náměstí (na souřadnicích 50.770104°N, 15.055779°E). Do kamenné tabule na kapli nechal Wondrak vytesat, že ji nechal postavit kromě úcty k Bohu i pro ozdobu města. Po zrušení hřbitova v roce 1862 byla kaple přestěhována v roce 1865 do stávající lokality na zahradě kostela Nalezení sv. Kříže; blízký morový sloup pak kapli následoval v roce 1876. Stěhování kaple proběhlo v praxi tak, že kaple v původní lokalitě byla zbořena a její kamenné články byly použity při stavbě její repliky v novém místě. U novostavby ale došlo k určitým změnám - závěr kaple, který bývá směrován na východ, byl otočen na sever a zmizely také ozdoby z čelní fasády i vnitřní fresky. Ztratil se také kámen uvnitř kaple, který symbolizoval místo, kde měl podle bible sedět Anděl Páně. - Iniciátor stavby kaple Wondrak nechal ještě v době stavby kaple zřídit v Liberci nadaci, která se měla do budoucna starat o údržbu kaple. Za Rakouska-Uherska i v letech první republiky se nadaci dařilo peníze shromažďovat. Němečtí obyvatelé Liberce přispívali dobročinnými sbírkami a také různé spolky věnovaly obnosy na opravy a záchranu církevních památek. Zbožná nadace vydržela v různých obměnách až do konce druhé světové války, kdy byla zrušena. - Kaple je v původní lokalitě zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek s kaplí patří církvi; město Liberec si kapli od církve na 50 let zapůjčilo a v letech 2019 - 2020 zorganizovalo její opravu. Kaple byla po opravě znovu slavnostně posvěcena dne 8.12.2020.