← kaplička (Chotěvice) márnice (Chotěvice) →

VJV od kostela

První písemná zmínka o kapli pochází z pamětní knihy bernartického Farního úřadu z roku 1840. Pozemek na stavbu věnoval Anton Klumper z domu čp. 63, jednalo se o kus jeho zahrady. Kaple byla postavena z dobročinných darů místních obyvatel, vysvěcena byla 22. září 1812. - Podobu kaple uvádí inventární soupis a pohledový nákres v pamětní knize bernartického farního úřadu. Podle tohoto popisu byla kaple půlkruhovou stavbou orientovanou ve směru sever - jih postavenou z tvrdého kamene, s průhlednou věžičkou vytvořenou dřevěnou trámovou konstrukcí vyzděnou cihlami. Střechu měla kaple pokrytu šindelem, prkenný strop, cihelnou podlahu, čtyři okna a dveře se zámkem. Stavba spočívala na půdorysně mírně předsazené kamenné podezdívce, střechu měla sedlovou. Východním a západním průčelím kaple prostupovala obdélná okna na výšku, s půlkruhovým nadpražím (dvě v každém průčelí) lemovaná hladkými šambránami provedenými v maltě. Fasáda byla členěna hladkými nárožními lizénami a hladkými horizontálními pásy, pod střechou byla patrně fabionová korunní římsa. Podoba jižního štítového průčelí není známa, tímto průčelím prostupovaly zřejmě pouze dřevěné vstupní dveře a průčelní fasáda byla členěna jen nárožními lizénami. Jižní průčelí zakončoval dvoustupňově segmentově zvednutý štítový nástavec pokrytý šindelem. Na jižní straně prostupovala střechou čtyřboká věž na každé straně s obdélným oknem na výšku, s půlkruhovým nadpražím lemovaným rovněž hladkými šambránami. Stěny věže byly členěny rovněž hladkými nárožními lizénami a hladkými horizontálními pásy u paty a pod korunní římsou. Věž byla zastřešena zvonovou střechou, na jejímž vrcholu byla posazena malá čtyřboká zvonička. Zvonička měla rovněž zvonovou stříšku se špicí ve tvaru obrácené slzy, na jejímž vrcholu spočívala makovice s latinským křížem s jetelovým zakončením dříku a ramen. Kaple měla také svůj zvon, který v zimě roku 1825 kvůli velkému chladnu při klekání praskl a musel být opatřen nový zvon, jejž zhotovil vrchní pražský zvonař Karl Bellmann. K vnitřnímu vybavení kaple patřil dřevěný oltář, který byl sochařskou prací s červeným olejovým nátěrem. Umělecky malovaný oltářní obraz představoval sv. Jana Nepomuckého. Součást oltáře tvořily také dřevěné vyřezávané figury světců a sice socha Matky Boží, socha sv. Josefa, socha sv. Antonína a socha sv. Františka. Po obou stranách oltáře stály malé, červeně natřené nástěnné oltáře s vyřezávanými figurami světců. V prostoru kaple bylo umístěno 12 dubových lavic. Stěny kaple zdobilo čtrnáct obrazů křížové cesty. Kaple měla svůj udržovací fond spravovaný obcí, na údržbu kaple přispíval rovněž bernartický Farní úřad. V první polovině 50. let 19. století prošla kaple první výraznější rekonstrukcí, během níž byla stará zchátralá dřevěná věž zbořena a nahrazena novou zděnou. Při sundávání zvonu z věže v zimě roku 1853 opět praskl zvon a znovu musel být zhotoven nový. V roce 1869 došlo k opravě zdiva, oken a dveří. V roce 1872 provedl zednický mistr Josef Schmidt opět opravu zdiva a omítek. K další výraznější rekonstrukci kaple včetně renovace vybavení interiéru došlo v roce 1875,. V tomto roce došlo k výměně uhnilých částí krovu, stropu, opravě zdiva, renovaci dlažby a byl zhotoven nový oltář. Nový oltářní obraz namaloval Josef Kirschner z Trutnova. Sochy v kapli byly ponechány původní, zrestauroval je Anton Jahn z Hostinného. V roce 1898 u příležitosti císařského jubilea byla znovu opravena věž a stará dřevěná shnilá makovice s křížem nahrazena novou, připevněnou k železné tyči. - Se stavbou nového kostela vysvěceného dne 5.8.1928 kaple zcela ztratila svůj význam. Po vleklých urgencích získala obec v roce 1933 povolení ke zboření a krátce nato byla kaple zbořena. Bourací práce provedl stavbyvedoucí Edmund Schubert ze Žacléře. Zůstalý pozemek pak obec prodala Friedrichu Braunovi z domu č.p. 63 za 505,- Kč. Dnes je jedinou připomínku kaple pouze socha sv. Jana Nepomuckého, která stála před vstupem do kaple čelně po pravé ruce. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Helmut Anders z Královce).

Zdroj: Bc. Miloš Buroň