18622 bývalá kaple sv. Matouše

V roce 1680 zuřil v městečku mor tak, že od 22. června do 13. listopadu zemřelo 147 osob. Občané učinili 20. září slib, že postaví kapli, bude-li pohroma od nich odvrácena. Příští den památky sv. Matouše vykonal správce fary Hofhorten průvod za městečko na místo věnované k postavení kaple, kde úřad a lid slavnostně slib opakovali. Po tomto dni zemřelo celkem již jen 12 osob. Ještě na podzim a na jaře se začala stavba připravovat; text smlouvy o stavbě je uveden v Pamětech městečka Jimramova sepsaných Mons. F. Havránkem. - Základní kámen kaple byl položen 1. července 1681. V tomto roce byla provedena spodní stavba, dlouhá 5,7 m a široká 4,74 m, vysoká 3,79 m. Příštího roku byla opatřena střechou od tesařů Jiřího Přemysla z Prahy a Řehoře Kejklíře z Bobrové. Dary na úhradu nákladů se však scházely pomalu, takže okna a oltář se nechaly dělat teprve v roce 1686. V roce 1688 byla kaple opatřena věžičkou pobitou plechem. - Dne 11. července 1688 byla kaple slavnostně posvěcena ke cti sv. Matouše svitavským děkanem a konala se první mše. V roce 1689 získány pro kapli na 7 let pro den sv. Matouše plnomocné odpustky. - Po josefínském rušení kostelů byla i tato kaple v roce 1782 zrušena a proměněna na obecní domek č. 127, který byl prodán v roce 1788 za 50 zl. Kateřině Suché. Dále kaple měnila 10 x majitele a posledním majitelem, který s rodinou obýval domek od roku 1939, byl Vincenc Obr. Ten měl záměr provést přestavbu, ke které byly zpracovány plány. K přestavbě nedošlo, neboť pan Obr koupil jeden z továrních domků (č. 225), kam se s rodinou přestěhoval v roce 1956. Kapli koupil majitel sousedního domu Adolf Zobač, připojil ji ke svému pozemku a po demolici kaple vše změnil na zahradu. Číslo popisné 127 bylo přeneseno na rekreační domek vzniklý přestavbou sušárny dřeva truhlárny Emila Kyšperského z čp. 104. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Ing. Milena a Ing. Peter Čvandovi z Brna).

Zdroj: Josef Dobiáš - kronikář města Jimramova