18604 bývalý kostel sv. Vavřince

Polozřícené (známka 445) zděné kostely

za zemědělským objektem na místě zvaném Bijadla

V rekonstrukci; opravena je korunní římsa. Bez střechy, krovů a stropu (v roce 2023 by měl bývalý kostel získat nový krov). Fasáda je zničená. Bez oken, zavřený. Nově jsou odstraněny křoviny kolem stavby i z jejího interiéru. - Pozůstatkem po středověké vsi Bijadla je bývalý farní kostel svatého Vavřince. První zmínka o něm pochází dokonce již z roku 1115. Později byl objekt zvětšen zhruba o třetinu, byly posunuty nárožní kameny, na nichž se údajně kdysi rituálně brousily ostré nástroje, kterými se sklízelo na polích. V roce 1787 byl kostel zrušen a přestavěn na patrovou sýpku, presbytář byl tehdy ubourán. Dnes se zachovaly jen obvodové stěny bez střechy (krov a střecha byly tehdejším majitelem odstraněny okolo roku 2006; dřevo z krovu bylo prodáno). - Patrová podélná sýpka se štíty pod polovalbovou střechou. Při nárožích stojí pilastry. Obdélný barokní portál. Na jižní boční straně patrno ostění gotického lomeného okna. - Pozemek s kostelem je v soukromém vlastnictví (Jana a Pavel Šalomovi z Merklína); současní majitelé objekt koupili a zahájili svépomocí jeho opravu.