18586 kaple sv. Alžběty Durynské

v Jesenické ulici

součást budovy bývalého chudobince

Má novou střechu. - Vznik kaple sv. Alžběty bezprostředně souvisí se vznikem a vývojem chudobince v Bruntále. Ten byl založen dne 29.9.1584 Hynkem starším Bruntálským z Vrbna. Po převzetí panství Řádem německých rytířů chudobinec zanikl. Obnoven byl až za velmistra Jana Kašpara z Ampringenu, místodržícím Vilémem Zochou. Nová budova chudobince byla postavena v průběhu rozšiřování tzv. Nisského předměstí směrem ke Starému Městu. V novém objektu chudobince byla postavena i kaple zasvěcená patronce Řádu německých rytířů - sv. Alžbětě Durynské. Kaple byla vysvěcena v roce 1667. K zásadní změně budovy a kaple došlo za velmistra Maxmiliána III. Josefa d´Este. Tento velmistr kladl důraz na charitativní činnost. Dosavadní přízemní budova byla podle plánů vídeňského architekta Ignaze Wiesingera z roku 1856 zvýšena o další patro a kaple byla upravena v novogotickém slohu. Po této přestavbě získala budova chudobince s kaplí dnes známý vzhled. Řádové sestry zde pečovaly až do roku 1945 o 16 mužů a 20 žen. Po 2. sv. válce zde byla umístěna tzv. sodovkárna a po jejím zrušení objekt sloužil jako ubytovna pro dělníky a zařízení staveniště. Kvůli stavbě panelového domu na ulici Družební byl v 80. letech 20. století zbořen zadní trakt chudobince a následně měla být zbořena celá budova i s kaplí. Počátkem 90. let 20. století se díky iniciativě Klubu za starý Bruntál podařilo demolici zabránit. Zchátralý objekt zakoupila v roce 1995 stavební firma Czasch a následně jej opravila. Po mnohých diskusích o využití prostoru kaple, do kterých se aktivně zapojil i Klub za starý Bruntál, se vedení firmy Czasch rozhodlo využít prostor kaple nekomerčním způsobem a nabídnout jej k výstavní činnosti. Dne 19.11.1997 byla v kapli slavnostně otevřena Galerie V kapli; od té doby kaple slouží jakožto Galerie V kapli k prezentaci škol a pro regionální výtvarníky a umělce. - Pozemek s kaplí má v současnosti dva spoluvlastníky; zčásti jej vlastní Katastrální úřad pro Moravskoslezský kraj, zčásti je v soukromém vlastnictví (Ing. Alois Novotný z Bruntálu).