18518 kostel sv. Marka

Torzální (známka 445) zděné kostely

VSV od vísky, na návrší

Má novou šindelovou střechu. Zdivo potřebuje natřít. - Kostel sv. Marka v blízkosti markovického lomu je pouze zbytkem většího gotického kostela z konce z konce 13. století, jehož loď byla stržena roku 1829 a zvonice roku 1830. Z původního kostela se dodnes zachoval jen obdélníkový, trojboce zakončený presbytář a kamenná polygonální gotická křtitelnice před vchodem. Uvnitř jsou cenné gotické nástěnné malby a náhrobníky z poloviny 16. století. V kostelíku byli původně pohřbeni Koudelové ze Žitnic, od roku 1986 také Auerspergové (přeneseni z nedaleké kaple sv. Anny zničené kvůli postupu markovického lomu). - Původní kostel stál na dvojici pozemků; oba (stavební parcela č. 189 a pozemková parcela č. 879) patří církvi.