18299 stará Hauswaldská kaple

poutní kaple
J od nynější malé Hauswaldské kaple

Kaple byla postavena v roce 1860 jako v pořadí druhá vedle starší malé kaple z roku 1820, která se stala známým poutním místem. „Jda tou cestou dále přijdeš ke dvěma kapličkám stojícím po levé i pravé straně cesty a zírajícím družka na družku svými vchody. Jedna z těch kapliček už je velmi vetchá, vchod do ní neustále otevřen, a podíváš-li se do vnitřku, spatříš tam prapodivnou směsici různých předmětů obětovaných divotvorné Panně, rozvěšených bez ladu a skladu po zdech. I oltáříček pokrývají dárky, snesené tam na znamení díků za zázračné uzdravení, za pomoc v nouzi, za splnění tužeb: obrazy i obrázky, křížky, růžence, sošky, výrobky ze dřeva a z vosku, představující všechny možné údy a části těla…“ Takto popisuje obě kaple Karel Klostermann ve své povídce Červené srdce a připojuje další příběhy, vyprávěné lidmi v kraji. Již roku 1867 ale musela být nová kaple uzavřena pro špatný stav, jako její náhrada byla v letech 1901 - 1902 vystavěna občany Srní nynější velká Hauswaldská kaple. Poutě se konaly vždy 15.8. na svátek Nanebevzetí Panny Marie (tzv. Rehberger Frautag). - Pozemek, na němž kaple stála, patří Správě Národního parku Šumava.