18217 kostel Nanebevzetí Panny Marie

klášterní kostel
1784 přestavěn
na předhradí znojemského hradu (dnes ulice Přemyslovců)

Františkánský (původně minoritský) klášterní kostel. - Do dnešní doby se dochovalo pouze několik fragmentů částí kostela, především jihovýchodní zeď hlavní lodě . - Byl to společný kostel pro sdružený mužský klášter minoritů a ženský klášter klarisek. Stával v těsné blízkosti přemyslovského hradu ve Znojmě, na hraně svahu strmě klesajícího ke Gránickému potoku, s přímým výhledem na velkomoravské hradiště sv. Hypolita s proboštstvím křížovníků s červenou hvězdou. - Půdorysně se jednalo o asymetrické basilikální dvoulodí, kde je k vysoké hlavní lodi připojena jediná loď boční, stejně jako u pražského Anežského kláštera. V letech 1653 - 1654 byly vystavěny dvě nové věže v západním průčelí: jedna patřící minoritům se zvonem, zasvěceným Panně Marii a sv. Antonínovi Paduánskému, druhá věž patřila klariskám se zvony sv. Františka a sv. Kláry. Šířka dvojlodí byla asi 16 metrů, délka lodě 32 metrů a presbytáře dalších 21 metrů. Výška kostela včetně střechy byla asi 23 metrů. Od roku 1513 je zmiňována laická kaple přiléhající ke kostelu v zahradách kláštera klarisek, ta ale byla zbourána už v roce 1615 při prodlužování kostela. Klarisky také měly svou vlastní oratoř v prvním patře vedlejší lodě kostela, zcela oddělenou od mužské části kláštera, aby nebyla porušena přísná klauzura. Modlitebna byla využívána až do doby, než byla na začátku 18. století postavena nová samostatná barokní oratoř. Z dalších významných architektonických částí je možné zmínit kryptu pod vedlejší lodí, kterou si nechaly roku 1686 vybudovat klarisky, a na kterou se po zrušení a rozebrání kostela pozapomnělo, až do náhodného znovuobjevení při kopání plynového potrubí. - Od konce 18. století byl sdružený klášter postupně rozebírán, nových stavebních úprav se dočkaly pouze části stojící dodnes. - Klášter minoritů, později františkánů, s kostelem Nanebevzetí Panny Marie, byl založen Přemyslem Otakarem I. ještě před povýšením Znojma na královské město. Stalo se tak patrně roku 1221 či 1222, soudě podle už nečitelného nápisu na úlomcích portálu ve znojemském lapidáriu. K roku 1274, kdy je v klášterním nekrologu zmíněna smrt první klarisky, nebo spíše k roku 1271, byl králem Přemyslem Otakarem II. založen klášter klarisek těsně napojený z jihovýchodní strany na tehdejší kostel, který byl údajně vysvěcen roku 1273 olomouckým biskupem Brunem ze Schauenburku. Klášterní zahradu chránila zeď a oddělovala ji od tehdejšího židovského ghetta. Samotný klášter menších bratří byl zasvěcen sv. Antonínu Paduánskému, zatímco klášter sester byl zasvěcen sv. Kláře. Roku 1494 zachvátil klášter velký požár a poškodil archiv klarisek. Po opravě byl roku 1498 znovu vysvěcen tamní kostel. Už na začátku 16. století, tři sta let od svého založení, byl ovšem klášter téměř opuštěný a byl proto roku 1534 na příkaz krále Ferdinanda I. obsazen observantskou odnoží minoritů, františkány z kostela sv. Alžběty na dolním předměstí. Další velké požáry postihly klášter v letech 1584 a 1594. S opravami pomáhalo i město, a tak se už roku 1600 mohl v prostorách kláštera konat moravský zemský sněm. Během stavovského povstání byli mniši i jeptišky vypuzeni a kláštery byly v letech 1619 – 1620 sekularizovány. Duchovní se mohli vrátit až po bitvě na Bílé hoře. Klášter klarisek byl zrušen výnosem císaře Josefa II. dne 22.5.1782, mužský klášter františkánů byl uzavřen taktéž císařským dekretem o dva roky později, konkrétně 21.8.1784. - Už roku 1784 byla oratoř klarisek přestavěna na městské divadlo. Od roku 1827 probíhaly v klášteře a okolí stavební úpravy. Byla zbudována dnešní ulice Přemyslovců, barokní trakt s dormitářem klarisek byl přebudován na gymnázium. Ještě později byla škola transformována na obchodní akademii, která zde sídlí dodnes. Ve zdi hned vedle hlavního školního vchodu zůstal původní barokní vchod do dormitáře jeptišek. Zadní trakt kláštera klarisek byl roku 1893 přebudován pro potřeby měšťanské dívčí a národní školy, tzv. Otakarky. Zde dodnes sídlí škola základní, ZŠ Václavské náměstí. - Budovy františkánského konventu i s kostelem byly přebudovány na tzv. Frohnfest, krajskou, později okresní, věznici. Do roku 1846 však byly zdemolovány poslední zbytky středověkého kostela a tentýž rok se budova konventu zvyšuje o druhé patro. Roku 1919 byla zrušena věznice v bývalém klášteře a budovy přešly do správy československé armády. Od roku 1921 začaly být budovy spravovány znojemským muzeem. Od roku 1947 sem přesídlilo nově vzniknuvší Jihomoravské muzeum, které zde sídlí až do současnosti.

Zdroj: PhDr. Jiří Kacetl + Bc. Jan Kočí: Zaniklé sakrální stavby královského