18200 kaple sv. Vojtěcha

před západním průčelím chrámu sv. Víta

středně velká

Oválná renesanční desetiboká kaple byla postavená kolem roku 1576 nad hrobem sv. Vojtěcha. Stavbu vedl pravděpodobně Oldřich Aostali. - Při dostavbě katedrály sv. Víta a Vojtěcha, která započala roku 1873, byla kaple sv. Vojtěcha, která se nacházela před západní stěnou uzavírající starou část katedrály, v roce 1879 zbořena. Ostatky sv. Vojtěcha byly poté v roce 1880 z hrobu vyzdviženy a přemístěny do kaple sv. Jana Nepomuckého, která se nachází ve staré části katedrály. Na místo, kde stávala kaple sv. Vojtěcha, odkazuje dnes mírně vyvýšená podlaha v ose hlavní lodi katedrály a vsazená deska s nápisem odkazujícím na někdejší hrob sv. Vojtěcha. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Správě Pražského hradu.

Zdroj: Ústav dějin umění AV ČR