Poškozené (známka 0) ostatní

asi počátkem 18. století
JZ od vsi, blízko silnice do Žebráků

Hřbitov je vyčištěn, náhrobky jsou vztyčeny. Není opravena hřbitovní zeď. - Založen pravděpodobně na počátku 18. století, v roce 1835 rozšiřován, nejstarší čitelný náhrobek z roku 1706. - Hřbitov se rozkládá v areálu cca 20 x 40 m obklopeném rozpadající se ohradní zdí. Z původních asi tří set náhrobků se dodnes dochovalo 76 včetně fragmentů, s nejstarším čitelným náhrobkem datovaným rokem 1755. Probíhaly zde pohřby nejen židovských obyvatel pořejovských, ale i lidí z okolních vsí, např. Částkova či Lesné. Podle matričních záznamů došlo na pořejovském hřbitově minimálně k 300 uložením, dnes (po dvou rekonstrukcích) je však alespoň v náznacích patrno asi 70 náhrobků. Nejstarší náhrobky, nízké žulové kameny z 18. stol., mají typické barokní tvary a jako díla lidových kameníků jsou ozdobeny prostými, někdy asymetrickými volutami (spirálovými závity). Již na náhrobcích z 18. Století nacházíme kromě jména zesnulého i jeho příjmení (nejčastěji Fleischmann, Kohner, Löwy, Popper), v 19. stol. pak přibyly rodiny Rothschildů a Grünhutů. Pozoruhodné je množství Levitských náhrobků a jejich umístění v rámci pořejovského hřbitova. Levitské hroby jsou soustředěny u východní stěny hřbitova a to zcela bez ohledu na to, kdy došlo k úmrtí. Dnes jich je čitelných 15, ale podle všech indicií se dá usuzovat, že jich zde bylo původně mnohem více. Podle matričních knih zde bylo pohřbeno asi 90 příslušníků tohoto rodu; to znamená asi třetina celkového počtu hrobů. Kohanitské náhrobky jsou tři. – Hřbitov byl poškozen mezi lety 1938 - 1989, kdy bylo mnoho náhrobků rozkradeno. - Hřbitov je prohlášen kulturní památkou, od roku 2003 probíhá postupná obnova. - Pozemek se hřbitovem patří Federaci židovských obcí v České republice.

Zdroj: Václav Chvátal