přelom 17. a 18. století
1. kaplička křížové cesty kolem kaple sv. Rocha (pod hřbitovem, při výjezdu na Rožmitál)

Má novou střechu. Bez dvířek, zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Křížová cesta byla postavena pravděpodobně na konci 17. nebo počátkem 18. století. Její existenci dokumentuje veduta města Zlaté Hory, kterou nakreslil Friedrich Werner ve čtyřicátých letech 18. století, nebo mapa Zlatohorska, jejíž zaměření bylo provedeno roku 1753. Ta se nyní nachází v prostorách zemského archivu v Opavě. Dalším dokumentem je mapový list 1. vojenského mapování habsburského císařství z let 1764-1768, který také zaznamenává její průběh. Křížová cesta na Rochus se stala součástí Velikonočních svátků, kdy se ve městě provozovaly od 17. století duchovní divadelní hry. Herci se sešli v daný den u tzv. “Hausvater”- představeného, oblékli se do úboru, který jim přikrýval celé tělo od hlavy k patě, a jen pro oči byly vystřižené otvory. Poté se herci odebrali ke kostelu, kde u groty hry začínaly. Dále se pokračovalo po křížové cestě (od dnešní smuteční síně) ke kapli sv. Rocha, kde procesí končilo scénou Ukřižování a u instalovaného Božího hrobu. - Pozemek s kapličkou patří městu Zlaté Hory; kapličku křížové cesty opravil spolek "Bernard" s využitím dotace z Česko-německého fondu budoucnosti. Křížová cesta byla znovu slavnostně posvěcena dne 19.8.2018.