Poškozené (známka 0) ostatní

hřbitovy
JZ od vsi

Hřbitov je nově vyčištěn od náletových dřevin. - Hřbitov byl založen v roce 1890. Do té doby byli ze Srbské zemřelí katolíci pohřbívání na hřbitově v Jindřichovicích pod Smrkem, zemřelí evangelíci v Marklissa (nyní v Polsku). Pozemek ke hřbitovu věnovali dědicové kramáře Antona Altmanna z domu čp. 30, a to sourozenci Eduard a Helene Altmann(ovi]) Věnovaný pozemek byl o rozloze 838 čtverečních sáhů, tj. cca 3000 metrů čtverečních. Hřbitovní kříž stál 204 zlatých 53 krejcarů, drenážní práce 154 zlatých 51 krejcarů, hřbitovní studna (na zalévání květin na hrobech apod.) 89 zlatých 65 krejcarů, oplocení 283 zlatých 59 krejcarů. Na hřbitovní kříž byla ženami (asi ženským spolkem?) ze Srbské uspořádána sbírka, která vynesla 197 zlatých 60 krejcarů. Hřbitov byl předán do užívání 1. července 1890. - Pozemek se hřbitovem patří obci Horní Řasnice; vyčištění na začátku května 2022 zorganizoval "Okrašlovací spolek Horní Řasnice - Srbská" ve spolupráci s vyučujícími a studenty Technické univerzity v Liberci.

Zdroj: časopis Sudetendeutsche Zeitung, č. 44/2018