18018 kostel sv. Jana Nepomuckého

Polozřícené (známka 450) zděné kostely

V od vsi, v lázeňském parku

Obvodové zdivo je silně narušené. - Torzo kostela sv. Jana Nepomuckého v areálu lázní je dominantní a jedinou sakrální stavbou ve východní části obce. S jeho výstavbou bylo započato na přání zakladatele lázní, pana Františka Pavikovského, již v roce 1801. K položení základního kamene a vlastní výstavbě kostela došlo pod vedením slánského stavitele Jana Fojta. - V roce 1802 byl kostel vyzděn až pod střechu a následujícího roku 1803 byl zastřešen a byla dokončena i věž s kopulí od slánského klempíře Josefa Kalba. V důsledku nedostatečného jmění a pracovních sil zůstala však stavba od toho roku nedokončena. - Nedostavěný kostel je významnou součástí urbanistické struktury obce Mšené-lázně a vzhledem k umístění na vyvýšeném platě nad souborem lázeňských domů, má i značnou roli dominanty této části sídla. - Torzo kostela v k. ú. Mšené-lázně je jako nemovitá kulturní památka zapsaná v Ústředním seznamu kulturních památek pod rejstříkovým číslem 21879/5-2198.- Kostel je zakreslen na mapě Stabilního katastru z roku 1840. - Pozemek s kostelem patří firmě Lázně Mšené, a.s. z Mšené-lázně.