17965 kostel sv. Markéty

Polozřícené (známka 450) zděné kostely

poprvé zmíněn 1344, zrušen 1786
V od kostela Panny Marie

Drobný kostelík se skládal ze čtvercové lodi o rozměrech 9 x 9 m a odsazeného, obdélného, pětiboce zakončeného presbytáře s vnějšími opěráky. Loď byla sklenuta čtyřmi poli křížové klenby, jejíž žebra se sbíhala na středový pilíř. Ve zdivu se dosud dochovaly jednoduché jehlanové konzoly s výběhy klínových žeber. Žebrovou klenbou byl sklenut i presbytář. Uprostřed severní i jižní stěny lodě byl přistavěn opěrný pilíř. Loď byla osvětlena dvěma vysokými okny s pískovcovým ostěním. Okna v presbytáři byla pouze v jeho jižní a jihovýchodní stěně. Hlavní vstup se nacházel v severním průčelí. - Zrušen roku 1786; k náboženským úkonům již nebyl využíván a postupně chátral. - Z kostela se dochovala rozsáhlá zřícenina a tvoří zajímavou dominantu obce. – Podle Adolfa Kotába, dlouholetého kronikáře obce Poleň, na místě, kde byl později vystavěn kostel sv. Markéty, stával prastarý dubový pařez, na němž pohanští předkové svým bohům přinášeli oběti. Po vystavění kostela byl pařez zazděn do oltářního stolu. - Pozemek s kostelem patří církvi.