1776 kaple Navštívení Panny Marie

Novostavby (známka 90, známka původního objektu: 501) zděné velké kaple

na kopci, SZ od vsi

s věží

Kaple byla postavena na kopci zvaném Klobouk na popud Antonína Bernarda z Hrozové a stala se poutním místem pro obyvatele Osoblažska a Hlubčicka. Později byla přestavěna a získala věž. Kaple byla silně poškozena při bojích v březnu 1945 ruskou dělostřeleckou palbou, protože kapli využívali němečtí vojáci jako pozorovatelnu. Někdy později byla poškozená kaple zbořena (1954 ještě stála) a v její blízkosti byla postavena vodárna. - Podnět k obnově kaple vyšel v roce 1990 od preláta, prof. Dr. Josefa Scharberta, který se narodil roku 1919 v Hrozové. Dne 15.9.1991, při návštěvě Rusína, vybral prof. Scharbert ze dvou návrhů projekt na novou kapli od architekta Stoklasy z Opavy. Výstavba byla zahájena na podzim roku 1992, kvůli vodárně byla nová kaple postavena 33 m směrem k JZ od místa původní kaple (souřadnice původní kaple jsou: 50,212588, 17,730604). Do fasády byly zabudovány fragmenty kamenného kříže, který stával před původní kaplí. Vnitřní zařízení a výzdobu kaple zajistil děkan Kus. Nad oblouk nad oltářem nechal umístit text "Ut omnes unum sint" ("Aby všichni jedno byli"). Mramorová kropenka v kapli pochází ze zrušené sesterské kaple v krnovské nemocnici a byla dlouhá léta ukrývána řádovými sestrami na Ježníku u Krnova. Zvonek ve zvonici si přivezli volynští Čechové z Volyně. - Vysvěcení kaple provedl prof. Dr. Scharbert jako iniciátor stavby dne 8.8.1993. - Pozemek s kaplí patří církvi.