17759 bývalý kostel sv. Ondřeje

Polozřícené (známka 450) zděné kostely

klášterní kostel
nad údolím Brložského potoka, 3 km západně od Brloha

Zdivo do původní výše cca ze tří čtvrtin. - Původní kostel byl pravděpodobně založen spolu s blízkým hradem. Na přelomu 15. a 16. století však kostel zchátral natolik, že zde řeholníci založili se svolením Rožmberků nový kostel s klášterem. V bouřlivých dobách třicetileté války byl i nový kostel a klášter zbořen. Z trosek pak byly použity kameny na stavby ve vesnici. Jen torzo kostela s pěti gotickými okny se dnes vypíná nad zdejší krajinou. - Z kostela byla postavena pouze východní část; obdélný, pětiboce zakončený presbytář zaklenutý dvěma poli křížové klenby s paprsčitým závěrem. Zpevněn byl vysokými odstupňovanými opěráky a osvětlen obdélnými, lomeně ukončenými okny. K severní stěně přiléhala sakristie s polygonálním východním závěrem, vzniklá úpravou původního farního kostela sv. Ondřeje.. Ze zamýšleného trojlodí byl dokončen pouze krátký výběh jižní stěny za triumfálním obloukem. - Sochy z tohoto kostela se nacházejí v kostele v Brlohu. - Pozemek s kostelem patří obci Brloh.

Zdroj: www.jiznicechy.org + Martin Čechura - "Zaniklé kostely Čech"