kostel sv. Bartoloměje (Pořejov) →
17695 evangelický kostel

evangelická
v Husově ulici

Kostel byl jednoduchou přízemní stavbou se sedlovou střechou, bez věže. Stěny byly členěny plochými lizénami a pěti páry obdélných oken. Dominantou stavby bylo pseudogotické průčelí s obdélným, segmentově sklenutým vstupem a rozetovým oknem. Průčelí bylo zakončeno plochým štítem s kalichem ve vrcholu. - Dne 15.8.1870 vznikla v Poděbradech malá kazatelská stanice jako pobočka sboru v Libici nad Cidlinou. Samostatný sbor v Poděbradech byl ustaven dne 19.3.1895. První evangelická modlitebna byla zřízena v pronajaté modlitebně na náměstí. V roce 1878 evangelíci odkoupili od státu budovu bývalého vojenského hřebčince (v roce 1878 Poděbrady opustil kyrysnický pluk) a přestavěli ji na kostel (pořízení pozemku s hřebčincem a jeho přestavba přišly na celkem 7.000 zlatých); kostel byl slavnostně otevřen dne 1.11.1878, přestavba podle projektu stavitele Františka Profta byla dokončena v roce 1895. - Kostel byl sice považován za prozatímní, ale vydržel až do demolice kolem roku 1962. Dne 28.9.1935 byl sice položen základní kámen nového kostela, stavba však nebyla realizována. Při rozšiřování Husovy ulice musel být kostel (spolu se sousední synagogou a židovskou školou) v roce 1962 vyklizen a následně byl zbořen. Nová evangelická modlitebna byla zřízena v bývalé faře. - Kostel stál na trojici pozemků; dva z nich (pozemkové parcely č. 3925 a 3926) patří Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje, třetí (pozemková parcela č. 4080) patří městu Poděbrady.

Zdroj: Zdeněk Nešpor