17666 presbytář staršího kostela sv. Martina

hřbitovní kostel
kolem poloviny 13. století
na hřbitově, vedle nového (barokního) kostela sv. Martina

Zbytek románsko - gotického kostela sv. Martina. - Byla to kvalitní orientovaná stavba, ze které se dochoval pravoúhlý presbytář otevřený směrem do hřbitova, zaklenutý jedním polem křížové klenby bez žeber, vítězný oblouk a malá východní část lodi. Severní a západní stěna presbytáře byla v horní části zdobena obloučkovým vlysem. Ve východní stěně se dochovalo úzké raně gotické okno se záklenkem zdobeným vinnými ratolestmi. Po polovině 14. století byl kostel goticky upravován. Presbytář byl osvětlen širokými, lomeně zaklenutými okny. Vnitřek presbytáře byl opatřen novým sanktuariem. K jihozápadní stěně lodi byla přistavěna věž, později zapojená do barokní novostavby. V roce 1769 byl kostel v tak špatném stavu, že byl zbořen a v jeho sousedství byl vystavěn nový chrám. - Pozemek s torzem původního kostela patří církvi.