← kaplička (Hořejší Vrchlabí) kaplička Nejsvětější Trojice (Hořejší Vrchlabí) →
17633 klášter františkánů

Opravené (známka 100) zděné kláštery

klášter
v Nádražní ulici

Má novou střechu. - Klášter františkánů u nynějšího kostela Nejsvětější Trojice založil dne 23.11.1666 majitel zdejšího panství Jan Lambert Lamboy. V roce 1674 byl klášter přeložen ke špitálnímu kostelíku na předměstí, kde byl v letech 1677 - 1687 vybudován opět na náklady Jana Lamberta Lamboye nový čtyřkřídlý konvent s novým kostelem. Architektem a stavitelem byl Martin Reiner, po jeho smrti v roce 1680 stavbu převzal Wolfgang Dientzenhofer. Klášter fungoval až do roku 1950, kdy byl v noci z 13. na 14.4.1950 přepaden jednotkami veřejné a státní bezpečnosti; následně byl klášter zrušen a františkáni odvezeni do internace. Klášter poté sloužil jako sklad obuvi a kostel jako sklad celulózy Krkonošských papíren. Budova kláštera postupně zcela zchátrala. Na zchátralý kostel s klášterem byl v 60. letech 20. století vydán demoliční výměr. Komplex zachránil zájem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, která hledala prostory pro uskladnění odlitků antických soch. Kostel byl proto opraven a využit jako Galerie antického umění, jež byla otevřena v roce 1969. Díky tomu byla zrušena i plánovaná demolice objektu kláštera. Po roce 1989 se město dohodlo s řádem františkánů a klášter s kostelem byly převedeny do majetku města Hostinné. Město poté s využitím fondů EU nechalo budovu kláštera v letech 2010 - 2011 za cca 50 milionů Kč opravit a zřídilo v něm městské muzeum a knihovnu. - Pozemek s klášterem patří městu Hostinné.

Zdroj: Karel Vojáček, Radomír Roup

• Radomír Roup napsal 16.12.2012 18:43

Kostel byl vystavěn v letech 1597-99. V letech 1677-87 byla přistavěna budova konventu. Kostel byl v r. 1748 rozšířen o druhou loď.