← kaple sv. Floriána (Černovičky) kapličky křížové cesty (České Budějovice) →
17624 kaple sv. Jana Křtitele

Zaniklé (známka 600) ostatní

v dolní části návsi

Původní kaple z roku 1863 stála v dolní části návsi a byla zasvěcena sv. Janu Křtiteli. Její stavba z větší části zasahovala do komunikace vedoucí z návsi do dolní části obce. V roce 1935 se začalo s přípravami na stavbu nové kaple ustanovením Jednoty pro postavení nové kaple dne 25.7.1935 za účasti 60 zakládajících členů. Finanční základ byl dán odkazem dlouholetého starosty obce p. Václava Nývlta ve výši 30.000,- korun. Další prostředky získala Jednota sbírkou ve výši 20.000,- korun. Obec poskytla Jednotě 4.5 korce pozemků. Stavba byla zahájena v roce 1938 a zastřešena 1939. V této fázi bylo využito výhodného nákupu materiálu zbylého na stavbě vojenské pevnosti Dobrošov, po jejím zastavení. V následujícím roce nebyly peníze, tak další práce, včetně vnitřního vybavení pokračovaly až v roce 1941, kdy byla kaple dokončena. Na výrobě vnitřního vybavení se podíleli místní řemeslníci. Dveře a okna zhotovil truhlář p. Martínek, lavice truhlář p. Schejbal. Hlavní oltář se sochou svatého Václava dodala řemeslná dílna p. Kafky z Červeného Kostelce, křížovou cestu firma Semerák z Olomouce, dva zvony firma Matoušek z České u Brna. Jako hudební doprovod bylo používáno harmonium. Celkový stavební náklad činil až 90.000,- korun a za vnitřní vybavení bylo zaplaceno více než 125.000,- korun. Zajímavá situace nastala při rozhodování, komu bude nová kaple zasvěcena. Starší žádali o zachování svatého Jana Křtitele, mladší navrhovali patrona svatého Václava. Kaple se začala budovat v době Mnichovského diktátu a za obsazení Československa Německem. Ve slovech svatováclavského chorálu "nedej zahynouti nám ni budoucím" cítili vzdor a naději již nové svobody národa. Nakonec bylo rozhodnuto o zasvěcení svatému Václavu. Na jeho svátek 28.9.1941 byla kaple slavnostně vysvěcena náchodským děkanem p. Ladislavem Dragounem. V roce 1942 byla původní kaple sv. Jana Křtitele zbořena. - Zvon v márnici sem byl přenesen mezi roky 1905 a 1910 z rozbořené kapličky. - Kaple stála na trojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 1041/1) patří obci Česká Čermná), druhý (stavební parcela č. 206) je v soukromém vlastnictví (Karel Šolc z České Čermné a Karel Šolc z České Čermné), třetí (pozemková parcela č. 141/1) je také v soukromém vlastnictví (David Folbrecht z Pardubic).

Zdroj: nachod.farnost.cz