1760 evangelický kostel

Polozřícené (známka 455) zděné kostely

evangelická
ve vsi

Po dlouhém úsilí zdejších evangelíků, kteří do té doby museli docházet do kostela v Dolních Holčovicích, byl dne 21.7.1828 ve Vraclávku slavnostně položen základní kámen nového evangelického kostela. Pseudorománskou modlitebnu (v té době ještě neměla věž) dne 18.9.1831 slavnostně vysvětil Gustav Klapsa, evangelický kněz z Dolních Holčovic. Do kostela byla umístěna kazatelna z původního evangelického kostela, kterou zdejší evangelíci sto let skrývali. Dne 24.5.1835 byly slavnostně zprovozněny nové varhany, které zdejší farníci pořídili za 900 zlatých. Nedlouho poté byl za 177 zlatých zakoupen ocelový zvon, který byl zavěšen do dřevěné zvonice, postavené vedle modlitebny. V roce 1886 byl kostel renovován a při té příležitosti k němu byla přistavěna nová věž z kamene. Zednické práce tehdy přišly na 800 zlatých a tesařské práce na dalších 219 zlatých, vše bez materiálu. - Vedle kostela byla postavena také evangelická škola spolu s farou. - Od roku 1945 kostel chátral, až byl v roce 1986 téměř zcela zbořen, tedy přesně sto let po jeho dostavbě. Věž byla zbořena zcela, obě boční stěny byly jen zčásti sníženy, čelní stěna byla téměř zbořena a postavena znovu, vzadu byla ubourána půlkruhová apsida. Na zbytcích obvodových zdí pak bylo postaveno skladiště a garáže Místního národního výboru. - Do současné podoby byl objekt opraven v roce 2011. - Pozemek s kostelem patří obci Hošťálkovy.

Zdroj: Libuše Menzlová, Ing. Tomáš Gronkowiec, Klaus Schmidt