Opravené (známka 100) zděné synagogy

v židovské čtvrti, na V straně Jeronýmovy ulice

Má novou střechu. - Synagoga v Jeronýmově ulici, jihozápadně od náměstí, byla postavena roku 1780 jako náhrada za starší synagogu z roku 1612. Před válkou byla naposledy opravena roku 1935. Bohoslužebným účelům sloužila do roku 1941, pak byla využívána jako sklad a sušárna kožek. - Roku 1991 byla vyklizena a předána Židovské obci v Praze. Roku 1992 bylo provedeno zaměření synagogy a stavebně historický průzkum. Nejvážnější poškození představovala zborcená kamenná opěrná zeď, která zvenčí do poloviny zavalila severní a východní stranu synagogy. Roku 1996 byla odkryta geníza se zajímavými a z historického hlediska cennými nálezy. - Jedná se o výraznou budovu s klasicistním štítem, středovou zděnou bimou, kamennou ženskou galerií a téměř intaktně dochovaným mobiliářem z doby okolo roku 1780 (kované svícny, tři díly zábradlí bimy, lustr a klasicistní svatostánek). Hlavní loď je zaklenuta třemi poli valené klenby s lunetami a štukovou výzdobou. - V letech 1999 - 2004 byla synagoga kompletně zrestaurována. - Pozemek se synagogou patří Židovské obci v Praze.