Polozřícené (známka 445) zděné fary

fara
na J okraji vsi, při cestě ke kostelu

Bez střechy a krovů. Zachovány jsou zbytky kleneb. Obvodové zdivo je zachováno prakticky do původní výše. Interiér je zasypán troskami střechy a kleneb. Nově jsou odstraněny náletové dřeviny v okolí fary a v jejím interiéru. - Fara je vestavěna do ohradní zdi bývalého hřbitova při severní straně kostela. Obdélná barokní budova, na straně ke kostelu přízemní, směrem k obci patrová, krytá vysokou šindelovou valbovou střechou se dvěma komíny. Vstupní průčelí budovy bývalo pětiosé, boční pak čtyřosé. Vnější stěny fary bývaly členěny lizénami a lizénovými rámci a obdélnými okny v rámcích s uchy. Prostory v přízemí budovy jsou sklenuty valeně s lunetami, v patře pak bývaly místnosti plochostropé se stropy s fabionem. Suterén budovy tvořily valeně zaklenuté místnosti. - Stavba barokní budovy fary jako součásti areálu nového farního kostela Nanebevzetí Panny Marie byla zahájena dne 24.8.1733 nákladem hraběte Františka Josefa Černína snad podle návrhu architekta Františka Maxmiliána Kaňky. Stavební práce probíhaly ještě ve 40. letech 18. století. Po začlenění oblasti do nově vzniklé vojenského újezdu Hradiště v roce 1953 však opuštěný objekt postupně zcela zchátral a proměnil se ve zříceniny. Od roku 2017 probíhají práce na jeho záchraně. - Fara byla v roce 1958 prohlášena kulturní památkou; památková ochrana byla Ministerstvem kultury ČSR zrušena dne 28.1.1980. - Pozemek s farou patří obci Doupovské Hradiště. - Na základě zákona č. 15/2015 Sb. byl pozemek s farou ke dni 1.1.2016 vypuštěn z vojenského újezdu Hradiště a stal se součástí nově vzniklé obce Doupovské Hradiště. O obnovu fary a celého areálu kostela usiluje "Spolek pro dokumentaci a obnovu památek Karlovarska".