17320 kaplička sv. Jana Nepomuckého

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

vodní nádrž
u mostu, J od kostela

Kaplička byla hranolovitá, se sedlovou střechou a kamenným křížem nad průčelím. Uvnitř byla socha sv. Jana Nepomuckého. - Kaplička byla renesanční z roku 1725, obnovena byla v roce 1763. - Předpokládá se, že socha sv. Jana Nepomuckého z kapličky zůstala po zboření kapličky na místě; čeští a rakouští potápěči se chtějí v dubnu či květnu 2019 pokusit o její vyzdvižení ze dna Lipenské nádrže. - Pozemek, na němž kaplička stála (pozemková parcela č. 884/1 v katastrálním území Frymburk), patří firmě Povodí Vltavy, s.p. z Prahy.

Zdroj: Václav Marek

• Václav Marek napsal 31.08.2018 19:35

V současné době se připravuje vyzvednutí asi jednu tunu těžké sochy sv.Jana Nepomuckého,co stála v kapličce, ze dna přehrady. Celá akce je utajena, jak místo,tak čas vyzvednutí, kvůli amatérským potápěčům, kteří by mohli soše spíše uškodit.. V.Marek ,

Informace doplněna, děkuji.