severně od městského jádra, na jihozápadní straně náměstí Svobody

Původní středověká synagoga vznikla před rokem 1390 na Veselé ulici č. 3, ve znojemské židovské čtvrti. V roce 1454 či 1455, po vyhnání židů ze Znojma, byla přeměněna a přesvěcena na katolickou kapli sv. Bernardina. Po rozšíření protestantského Lutherova učení v 16. století po celém městě si ji protestanté přeměnili na svoji modlitebnu. Koncem 16. století však byla změněna nejdříve na zbrojní sklad a krátce nato na sladovnu. Sladovna i s přilehlým hospodářským dvorem byla městem darována klariskám sousedního kláštera. Následně byla sladovna zbourána a na jejím místě vznikla noční modlitebna řádových sester. Synagoga jako taková zcela kompletně zanikla a její zbytky byly přestavěny. Počátkem 17. století byly nejbližší objekty v okolí synagogy přestavěny na obytné domy, zachovala se zde jen rituální židovská lázeň. Tato židovská lázeň je dodnes k nalezení pod obchodem STELLA s drobnými předměty. – Zákaz nocování uvnitř hradeb pro osoby židovského vyznání platil až do reforem v roce 1848. První Židé se po reformě z roku 1848 nově ve městě usídlili v roce 1851 a v květnu roku 1870 založili Židovskou náboženskou obec. Následně vystavěli novou synagogu nákladem 65.000 zlatých. Honosná a nádherná stavba byla provedena v tehdy módním maurském slohu podle návrhu architekta Ludwiga Schöna. Synagoga byla slavnostně zasvěcena dne 2.9.1888 (tj. 26.elul 5648, tři dny před svátkem Roš hašana-židovský Nový rok). Synagoga stávala na dnešním náměstí Svobody, tehdy nazývané Divišovo náměstí (Divischplatz). K bohoslužbám sloužila až do roku 1938. Synagoga nebyla během tzv. Křišťálové noci vypálena, byla pouze uzavřena a poté v zimě 1940 - 1941 údajně "z prostorových důvodů" zbořena. Ještě po skončení 2. světové války byly odstraněny její poslední zbytky. Místo není dnes nijak připomenuto, stojí zde nová budova Finančního úřadu a Úřadu práce. - Synagoga stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 2596) patří Generálnímu finančnímu ředitelství a Úřadu práce ČR, druhý (pozemková parcela č. 2580/1) patří městu Znojmo.

Zdroj: Jiří Fiedler; Jiří Kacetl, Pavel Frýda