(1. polovina 19. století), 1858
v SZ části města, na S straně Benešovské ulice

Synagoga stávala ve Vlašimi již v první polovině 19.století, neboť se uvádí, že v roce 1850 vyhořela, ale byla "záhy a s velkými oběťmi znovu postavena". Poslední větší opravou a vkusnou výmalbou prošla v roce 1890. Při synagoze byla zřízena v letech 1875 - 1897 jednotřídní škola s německým vyučovacím jazykem. Ve škole je doloženo působení 3 učitelů (Zikmunda Pollaka, Zikmunda Kohna a Zikmunda Fischera) a u synagogy jednoho rabína Viktora Taussiga, aniž by zdroj nějak časově specifikoval zdejší působení těchto mužů. Synagogu postavil vlašimský stavitel František Neubauer; byla užívána do 2. světové války. Od roku 1953 byla ve vlastnictví města (kdy sloužila jako obytný dům), zbořena byla v roce 1984 v rámci rozšiřování silnice. - Synagoga stála na čtveřici pozemků; tři z nich (pozemkové parcely č. 2322/7, 2322/8 a 307/9) patří městu Vlašim, čtvrtý (pozemková parcela č. 305) je v soukromém vlastnictví (Milan Bubeník z Vlašimi).

Zdroj: Jiří Fiedler; zanikleobce.cz